- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Versiunile cumpărate din magazin sunt pline de arome artificiale, așa că mai simplu este să să le preparați acasă.
Rețetă de gem de căpșuni ca la mama acasă
Pentru următoarea rețetă de gem de căpșuni, o să-ți ia în jur de 20 de minute să o pregătești și 40 de minute de gătit. La sfârșit, poți face rost de 3-4 borcane cu gem de căpșuni. Iată de ce ai nevoie pentru a-l pregăti, ca la mama acasă.
Ingrediente
- 1 kg căpșuni coapte
- 750 g zahăr alb
- zeama de la 1 lămâie netratată
- 2 lingurițe de coajă de lămâie netratată, opțional
- 1 cub de unt, opțional
Mod de preparare
Pregătiți căpșunile ștergându-le cu o bucată de hârtie umedă. Ștergerea căpșunilor, mai degrabă decât spălatul lor, asigură că fructele nu absorb multă apă, care poate face ca dulceața să nu se întărească ușor. Scapă de frunze și taie fructele bucăți, conform rețetei propuse de BBCGoodFood.com.
Puneți căpșunile într-un castron și amestecați-le ușor cu zahărul. Lăsați descoperit la temperatura camerei timp de 12 ore sau peste noapte. Acest proces ajută zahărul să se dizolve, se asigură că fructele nu se dezintegrează prea mult și ajută la păstrarea culorii.
Înainte de a începe, puneți două farfurioare la congelator. Turnați amestecul de căpșuni într-un vas, cu sucul de lămâie. Se pune la foc mic și se fierbe foarte ușor. Dacă mai rămâne zahăr pe părțile laterale ale cratiței, înmuiați o pensulă de patiserie în apă fierbinte și înmuiați zahărul.
Când zahărul s-a dizolvat complet, măriți focul pentru a începe să dea într-un clocot.
Se fierbe la foc mediu/mare timp de 5-10 minute până când dulceața a ajuns la 105 grade C pe un termometru, apoi stingeți focul. Dacă nu aveți un termometru, puneți puțină dulceață pe una dintre farfuriile reci. Lăsați 30 de secunde, apoi apăsați cu degetul; dacă gemul se încrețește și nu este apos, este gata. Dacă nu, reporniți căldura și fierbeți încă 2 minute, apoi opriți focul și faceți din nou testul. Repetați până când este gata.
Folosiți o lingură pentru a îndepărta orice spumă care s-a ridicat la suprafață. Faceți acest lucru o singură dată la sfârșit, mai degrabă decât în mod constant în timpul etapei de fierbere, pentru reduce risipa.
Adăugați un cub de unt, dacă doriți, la dulceața finită și amestecați pentru a se topi. Acest lucru va ajuta la dizolvarea oricărei reziduuri rămase pe care nu ați reușit să le îndepărtați de deasupra. Lăsați dulceața să se așeze timp de 15 minute - acest lucru vă va asigura că fructele rămân în amestec și nu plutesc pe partea de sus a borcanului cu gem. Între timp, sterilizează-ți borcanele.
Se pune în borcane calde, umplându-se chiar sub margine. Puneți un disc de ceară deasupra gemului (acest lucru previne formarea mucegaiului), apoi acoperiți cu un capac sau cu un cerc de celofan și bandă elastică. Puneți o etichetă (includeți data). Gemul poate fi păstrat până la 1 an într-un loc răcoros și uscat. Dati la frigider după deschidere.
Sfaturile mamei pentru un gem de căpșuni perfect
Este destul de tentant să luați o oală mai mare și să dublați sau să triplați rețeta pe care o urmați, însă iată de ce nu este eficient acest lucru. Creșterea cantității de dulceață din oală ar putea părea mai eficientă, dar de fapt va încetini procesul. Cel mai bun pariu este să faci două porții una lângă alta, scrie Thekitchn.com.
Rețetele convenționale de gem necesită mult zahăr, iar acel zahăr nu este doar acolo pentru a servi ca îndulcitor. Zahărul se leagă de apa din fructe, ceea ce altfel ar împiedica îngroșarea dulceții. În esență, zahărul împiedică această apă să-i stea în cale, așa că rămâneți cu o dulceață bine fixată, mai degrabă decât cu una subțire și curgătoare.
Cu alte cuvinte, nu încercați să reduceți cantitatea de zahăr cerută în rețetă. Dacă doriți să faceți o dulceață de căpșuni cu mai puțin îndulcitor, căutați o rețetă ca atare, special concepută pentru asta.
Lămâia este importantă din mai multe motive în gemul de căpșuni. În primul rând, este acid, iar acidul ajută la echilibrarea zahărului din gem, astfel încât să nu fie prea dulce. În al doilea rând, este în mod natural bogat în pectină. Dacă nu folosiți pectină din cutie, lămâile oferă căpșunilor un plus, deoarece au un conținut scăzut de pectină, iar ea este crucială dacă doriți ca gemul să se îngroașe și să se geleze.
După cum am menționat, căpșunile sunt în mod natural sărace în pectină, ceea ce înseamnă că dulceața făcută din fructe nu se va îngroșa și nu se va întări în mod natural fără a o adăuga. Fără pectină, dulceața de căpșuni trebuie gătită mult mai mult pentru a începe să se gelifice, dacă se întâmplă vreodată. Asta înseamnă că nu numai că vei găti prea mult fructele, dar vei pierde acea culoare frumoasă a lor.
Deși este important să nu gătiți prea mult gemul, ceea ce duce la pierderea acelei arome proaspete de căpșuni, nu este bine nici să o gătiți prea puțin.
Urmați acest sfat: gătiți dulceața cu câteva minute mai mult decât cere rețeta și zdrobiți puțin căpșunile cu un zdrobitor de cartofi în timp ce se gătesc, astfel încât fructele să rămână distribuite uniform în gem odată ce se răcesc.
Dulceață de vișine ca la bunica. Rețetă și trucuri pentru o dulceață plină de savoare... Moșii de vară 2023. Cum să pregătești colivă pentru Sâmbăta Morților. Ingredientele care nu trebuie să-ți lipsească din ...