Antena Căutare

Rețete baby friendly. Ce gătim la micul dejun, la prânz și la cină pentru copilul nostru

Alimentația bebelușului este o adevărată provocare. De la laptele matern, la alimente pisate și apoi ușor solide, mamele vor căuta să dea copilașului lor cele mai bune preparate și să le gătească sănătos. Iată câteva rețete baby friendly pe care le poți face pentru copilașul tău.

Pentru a începe să obișnuiești copilul cu anumite mâncăruri este bine ca toți membrii familiei să mănânce aceleași preparate pentru a nu exista “muncă de convingere” cu cel mic. | shutterstock

A diversifica alimentația bebelușului este unul dintre cei mai importanți pași, nu doar pentru faptul că e nevoie să treacă treptat la alte alimente, ci și pentru faptul că el crește, iar nevoile organismului său se schimbă.

În primul rând, este bine de știut că cel mic are nevoie de trecerea de la lapte, la alimente solide și rețete mai complexe în jurul vârstei de 6-7 luni, atunci când i se pot da fructe și mere pasate, dar și combinații cu brânză, iaurt și lapte, puțin mai târziu. Însă, acesta când devine mai mare cere alimente mult mai diversificate.

Pentru a începe să obișnuiești copilul cu anumite mâncăruri este bine ca toți membrii familiei să mănânce aceleași preparate pentru a nu exista “muncă de convingere” cu cel mic.

De la vârsta de 1 an, copilul poate mânca diverse mâncăruri mai complexe

Articolul continuă după reclamă

Pentru a găti copilului am propus o serie de rețete rapide, care să nu vă țină mult timp în bucătărie.

Astăzi vă vom prezenta 3 rețete baby friendly, pentru mic dejun, prânz și cină, care se pot adapta astfel încât să poate fi mâncate și de bebeluși și de copiii peste 1 an.

Însă, înainte de a începe să dezvoltăm rețetele e nevoie să știți că nu trebuie să puneți copilului în mâncare zahăr, sare sau alimente tari. Dacă îi veți obișnui cu cantități chiar și mici de sare sau de zahăr, va fi greu să îi dezvățați și în plus nu va fi sănătos pentru ei, iar alimentele tari vor fi greu de mâncat mai ales dacă încă nu au dințișori.

Proteinele sunt cărămida principală pentru creștere, pentru oase, mușchi, iar grăsimile sunt la fel de importante, contribuie la formarea membranei celulelor, în special membrana celulei nervoase.

Mic dejun baby friendly

Orez cu lapte și scorțișoară: Acest mic dejun este extrem de delicios și hrănitor, atât pentru cel mic, cât și pentru toată familia. Aveți nevoie de o cană de orez și patru căni de lapte. Se țin pe foc până ce orezul a fiert și se adaugă o lingură de scorțișoară bio și se amestecă totul. Puteți folosi miere sau sirop de arțar ca să îndulciți natural. Gata, aveți un mic dejun foarte bun, rapid și care poate fi mâncat de toată familia.

Budincă de chia cu fructe: Pentru a prepara acest mic dejun sănătos și gustos pentru copilul dumneavoastra aveți nevoie de 250 ml lapte vegetal, puteți folosi de soia sau de cocos, 6 linguri de semințe de chia și o lingură de miere de albine pentru un gust dulce sănătos. Amestecați semințele de chia cu laptele și cu lingurița de miere și lăsați compoziția într-un recipient, la rece. Această rețetă trebuie lăsată la frigider vreme de 10 ore, timp în care vă puteți ocupa de copil. Vă ia foarte puțin timp să o preparați și poate fi servită a doua zi fără probleme, chiar dacă durează mai mult până se încheagă. Luați fructele pe care le doriți, puteți folosi căpșuni, banane și la tăiați feliuțe. Fructele feliate le puneți pe deasupra.

Ou fiert, servit cu brânză și legume fierte și pasate: Aici este foarte simplu, iar acest mic dejun poate fi făcut chiar dimineață. Fierbeți legumele (morcovul, pastarnacul și cartofii) până ce devin foarte moi și pot fi pasate. Între timp, puneți la fiert ouăle și le faceți moi sau tari, depinde cum preferă copilul (vezi AICI cât se fierb ouăle). Puneți într-un bol brânza proaspătă de vaci și după ce ouăle s-au fiert le puneți lângă fără coajă și ca să se răcească repede cel mai bine este să le tăiați în jumătate. Pasați legumele cu o furculiță și puneți-le într-un bol separat.

Prânz baby friendly

Sufleu de broccoli: Pentru această rețetă ai nevoie de 100 de grame de brânză proaspătă de vaci, 180 de grame de smântână, 100 de ml lapte, 100 de grame de făină și 100 de grame de broccoli și două ouă.

Puneți la abur broccoli câteva minute și ulterior tăiați buchețelele felii. Amestecați toate îngredientele menționate într-un bol mare și apoi adăugați broccoli. Puneți la cuptor la 180 de grade, cu căldură sus și jos între 40 și 45 de minute.

Paste cu ton: Acest prânz delicios este unul foarte ușor de făcut. Atunci când nu aveți suficient timp să stați în bucătărie, cel mai bine recurgeți la a găti niște paste gustoase cu ton. Pentru această rețetă ai nevoie de un pachet de paste (spaghetti sau penne), file de ton în ulei de măsline 300 de grame, 5 roșii proaspete pe care e bine să le coaceți pentru un gust desăvârșit, un cubuleț de unt și niște parmezan. Fierbeți pastele și coaceți roșiile. După ce ați scurs pastele, puneți-le în tigaie, acolo unde cubulețul de unt s-a topit și adăugați roșiile coapte, adăugați fileul de ton mărunțit și parmezanul.

Supă cremă de legume: Copiii pot mânca o supă cremă delicioasă din broccoli, mazare sau cartof. Tot ce trebuie să faci este să căleși niște ceapă, să fierbi leguma principală din care vrei să faci supa și să treci legumele prin blender. Voila! Ai un prânz sănătos și gustos.

Cină baby friendly

Tortilla cu mozzarella si rosii cherry: Foile de tortilla/tortillas se pot face în casă sau se pot cumpăra. Însă, dacă vrei să faci rapid această cine, cumpără de la categoria BIO foile de tortilla, încălzește-le și pregătește-le pentru a primi ingredientele. Călește niște ceapă, adaugă roșiile cherry tăiate felii sau cubulețe, așa cum preferi, iar la final pune mozzarella. De asemena, poți adăuga ce dorești: salată verde, ardei, castraveți. Împachetează foile și pune-le în tigaia acoperită sau în cuptor. Lasă-le până se rumenesc și pe o parte și pe alta.

Somon la cuptor cu piure de cartofi: Este o cină simplă și rapidă, care nu necesită cunoștințe vase în bucătărie. Cumpără un file de somon proaspăt și pune-l în tigaie după ce l-ai uns cu puțină sare și usturoi. Nu e nevoie să pui ulei pentru că somonul este un pește gras. Fierbe cartofii și piseză-i alături de unt și o cană de lapte la 1 kg de cartofi pentru a obține un piure delicios și cremos.

Mini pizza de casă: Cumpără pâine feliată peste care pune suc de roșii, mozzarella, măsline și niște șuncă presată. Poți pune și ton la conservă, ardei gras, roșii, orice dorești. Pune feliile de pâine la cuptor până totul se omogenizează și arată ca o compoziție de pizza.

Ține cont că cei mici trebuie să mănânce trei mese principale pe zi și să aibă două gustări care să arate cât mai inedit, căci copiii sunt atraşi de preparatele colorate. Astfel, la gustări cei mici pot mânca feliuțe de mere și banane tăiate în diferite forme sau aranjate în farfurie în forma unor personaje cunoscute.

Însă, dacă programul este încărcat și nu ai timp să gătești, comandă din aplicația eatZZ mâncăruri baby friendly, potrivite atât pentru copilașul tău, cât și pentru toată familia.

Comandă acum și inspiră-te din ceea ce bucătarii reușesc să facă!

Descarcă aplicația eatZZ de aici >>> www.eatzz.ro/#descarca-aplicatia

Vezi toate restaurantele din aplicația eatZZ >>> https://eatzz.ro/bucuresti/restaurante

Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei Marti, 10.12.2024, 19:00
2025 de exceptie Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x