Fiecare român aruncă la gunoi, în medie, peste 100 de kg de mâncare în fiecare an. Calculele includ întreaga populație a României, în condițiile în care peste 500.000 de români trăiesc cu mult sub limita sărăciei.
Cauzele fenomenului țin în primul rând de planificarea defectuoasă a nevoilor alimentare și a cheltuielilor, deoarece foarte multe persoane își supraestimează nevoia de consum și cumpără mult prea multă mâncare.
Cea de-a doua cauză este depozitarea incorectă a produselor alimentare în cămară, în frigider și în congelator.
Planifică modul în care consumi alimentele
O bună informare cu privire la timpul în care anumite alimente rezistă în frigider sau în congelator te-ar ajuta să planifici mult mai eficient modul în care consumi mâncarea. Dacă știi exact ce și când se poate strica, vei folosi acel aliment înaintea celorlalte. În plus, vei economisi, anual, câteva mii de lei, prin simplul fapt că vei deveni una dintre acele persoane care nu-și cumpără alimentele de care nu are nevoie și care nu găsește niciodată mâncare stricată în frigider.
Ce pași trebuie să respecți
În primul rând, trebuie să ai grijă ca frigiderul să nu fie prea aglomerat, pentru a permite circulația aerului. În caz contrar, frigiderul nu va putea răci alimentele la parametrii optimi.
În al doilea rând, temperatura optimă în frigider este de 4 grade Celsius, la un nivel de umiditate de 70-85%.
Produsele mai vechi nu trebuie să rămână în spatele rafturilor, deoarece ai putea uita de ele.
Însă cel mai eficient mod de a păstra alimentele pentru o perioadă foarte lungă de timp este congelarea. În plus, poți depozita in congelator o serie de alimente „pentru iarnă”, precum legumele, carnea sau zarzavatul.
Trebuie să deții, însă, un congelator îndeajuns de încăpător pentru a păstra toate alimentele pe care știi că le vei consuma în următoarea jumătate de an. Spre exemplu, Arctic ofera o gama extinsa de congelatoare verticale cu volume de depozitare cuprinse între 66 și 240 de litri. Pentru mai multe detalii, poți compara online functiile si caracterisiticile acestora , pentru a lua cea mai bună decizie.
Cât timp rezistă alimentele în cămară, în frigider și în congelator
Iată, mai los, o lista cu alimente și cu timpul în care rezistă în cămară, în frigider și în congelator.
Carne de porc, de pui și de pește
Carne de porc, cotlet: 3 zile în frigider, 2 luni în congelator
Carne tocată: 2 zile în frigider, 4 luni în congelator
Creveți: 2 zile în frigider, 6 luni în congelator
File de pește: 2 zile în frigider, 6 luni în congelator
Friptură: 3 zile în frigider, 6 luni în congelator
Hot dog: 2 săptămâni în frigider, 2 luni în congelator
Mezeluri: 2 săptămâni în frigider, 2 luni în congelator
Pui: 2 zile în frigider, 6 luni în congelator
Șuncă: 2 săptămâni în frigider, o lună în congelator
Fructe şi legume
Broccoli: o săptămână în frigider
Cartofi: 3 săptămâni la temperatura camerei
Căpșuni: 3 zile în frigider
Ceapă și usturoi: 2 luni la temperatura camerei
Ciuperci: o săptămână în frigider
Coacăze: o săptămână în frigider
Frunze de plante: 3 zile în frigider
Ierburi lemnoase: 2 săptămâni în frigider
Lămâi: 3 săptămâni în frigider
Mere: 3 săptămâni în frigider
Pepene: 5 zile în frigider
Roșii: 3 zile la temperatura camerei
Salată verde: 5 zile în frigider
Suc de fructe pentru iarnă: o săptămână la frigider, 3 luni la temperatura camerei
Varză și spanac: 3 zile în frigider
Ouă și lactate
Brânză moale: 2 săptămâni la frigider
Brânză de vaci: o săptămână la frigider
Bucăți de brânză tare: 4 luni în frigider, 6 luni în congelator
Bucăți de brânză semi-tare: 6 luni în frigider, 6 luni în congelator
Cremă de brânză: 2 luni în frigider
Iaurt: 3 săptămâni la frigider, 2 luni la congelator
Unt: 3 luni în frigider, 6 luni în congelator
Lapte: o săptămână în frigider, 3 luni în congelator
Lapte bătut: 3 săptămâni la frigider
Lapte de soia: o săptămână în frigider
Ouă: 5 săptămâni în frigider
Tofu: 3 săptămâni la frigider, 5 luni la congelator
Cât rezistă alimentele în cămară
Boabe de cafea: un an
Ketchup: un an
Miere: un an
Muștar: un an
Orez alb: 2 ani
Orez brun: un an
Oțet: 2 ani
Paste uscate: 2 ani
Salsa: un an
Sos de soia: 3 ani
Ulei de măsline: un an
Foto: pixabay.com