- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Piața și supermarketurile abundă de roșii și nu doar că le poți găti, dar sunt și pline de nutrienți.
Citește și: Cum să prepari cel mai bun sos de paste cu doar trei ingrediente. Secretul bucătarilor pentru acest preparat
Cum prepari supa de roșii
Rețeta următoare, de supă de roșii, aparține regretatului gastronom Radu Anton Roman, notează Adevarul.ro.
Ingrediente
- 1 pahar orez,
- 1 ceapă,
- pătrunjel,
- busuioc,
- sare, piper,
- 1 morcov,
- 1 kg roşii răscoapte
Mod de preparare
"Se taie roşiile cubuleţe. Se rad ceapa şi morcovul. Se pun la fiert toate, orez, roşii, ceapă, morcov, sare, piper, în 2 litri apă. Se toacă verdeaţa . După o jumătate de oră se ia de pe foc, se presară verdeaţă", nota autorul, conform sursei citate.
Citește și: S-a aflat care este cea mai sănătoasă legumă din lume. Cum să o consumi
Ce trebuie să știi despre consumul de roșii
Roșiile, cu culoarea lor vibrantă și gustul delicios, sunt printre cele mai iubite și consumate legume în întreaga lume. Aceste fructe, deși adesea considerate legume datorită utilizării lor culinare, au o compoziție nutrițională bogată și oferă numeroase beneficii pentru sănătate.
Roșiile sunt surse excelente de vitamine și minerale esențiale. Una dintre cele mai eficiente substanțe conținute de roșii este licopenul, un antioxidant puternic responsabil pentru culoarea lor roșie intensă. Numeroase studii au sugerat că licopenul are capacitatea de a reduce riscul bolilor cardiovasculare și al cancerului, în special cancerul de prostată.
Citește și: Sos picant de roșii, cu ardei iute și usturoi
În plus, roșiile sunt o sursă excelentă de vitamina C, un antioxidant esențial pentru întărirea sistemului imunitar, protejarea celulelor de stresul oxidativ și promovarea sănătății pielii. De asemenea, conțin vitamina A, necesară pentru sănătatea vederii, și vitamina K, care susține coagularea sângelui și menținerea sănătății oaselor.
Pe lângă vitamine și minerale, roșiile conțin și fibre dietetice. Fibrele sunt esențiale pentru menținerea sănătății sistemului digestiv, prevenirea constipației și menținerea unei greutăți corporale sănătoase. Fibrele pot, de asemenea, ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge, ceea ce este benefic în prevenirea diabetului de tip 2. Un consum adecvat de fibre a fost asociat cu reducerea riscului de boli cronice precum bolile cardiace și diabetul.
Antioxidanții și vitaminele conținute de roșii pot ajuta la combaterea radicalilor liberi și la prevenirea îmbătrânirii pielii, menținându-ți tenul luminos și tânăr.
Gătitul poate reduce unele dintre proprietățile antioxidante ale licopenului, așa că consumul de roșii crude sau ușor preparate termic poate fi cel mai benefic pentru sănătate.