Antena Căutare

Trucuri de la bucătari. Cum să îți ușurezi munca în bucătărie

Bucătăria este cu adevărat o artă, iar atunci când ești toată ziua cu ustensilele și ingredientele în mână, ai nevoie să știi anumite trucuri care îți vor ușura munca în bucătărie, la fel ca orice bucătar.

Vom detalia o parte dintre lucrurile pe care doar un bucătar le știe. | shutterstock

Sunt o mulțime de trucuri pe care trebuie să le știi astfel încât treaba ta în bucătărie să fie redusă ca timp, dar și să știi că ceea ce pregătești este bun.

Atunci când te apuci de gătit, nu este suficient să ții cartea de bucate în mână și să prepari tocmai ce ți-ai propus, ci e nevoie să ai câteva cunoștințe despre arta gastronomie, despre cum să mânuiești ustensilele de bucătărie, despre cum se prepară corect carnea, dar și despre cum recunoști care sunt alimentele ce mai pot fi consumate sau care s-au stricat.

Vom detalia mai jos o parte dintre lucrurile pe care doar un bucătar le știe.

Mâncarea nu se mai lipește de tigaie/cratiță

Articolul continuă după reclamă

Probabil ți s-a întâmplat de multe ori sa gătești, iar ouăle pe care le prăjești în tigaie să se lipească de fundul vasului, însă nu numai ouăle sunt “buclucașe”, ci multe alimente ajung să se lipească în timpul gătirii.

Bucătării ne învață că pentru a nu ne mai confrunta cu astfel de situații este necesar să folosim cratițe și tigăi cu fundul gros, astfel flacăra nu va mai avea putere mare asupra alimentelor și nu le va usca. De asemenea, pentru a preveni lipirea mâncărurilor nu trebuie să lăsăm tigaia prea mult pe foc să se încingă înainte de a adăuga alimentele pe care vrem să le preparăm. Mai mult, trebuie să evităm folosirea bureților abrazivi, ustensilelor care pot zgâria fundul tigăii și trebuie să evităm soluțiile abrazive sau cu efect puternic de curățare. În acest fel, tigăile nu se vor mai deteriora, iar mâncarea nu se va mai lipi.

De asemena, încălzește spatula cu care umbli în tigaie/cratiță înainte de a lua mâncarea. Pentru ouă de exemplu, putem încălzi în uleiul fierbinte spatula cu care luăm ouăle prăjite, astfel ele se vor desprinde ușor de fundul tigăii.

Tort delicios, proaspăt, feliat perfect

O tehnică asemănătoare ca cea menționată mai sus se folosește și în cazul în care vrem să tăiem tortul în felii perfecte, fără ca interiorul să se lipească de cuțit. Astfel, udă cuțitul cu apă călduță înainte de a tăia tortul și nu se va mai lipi nimic de el, așa cum am putut afla din sfaturile din bucătăria bunicii. Această tehnică este aplicată și la nivel înalt de bucătari și cofetari.

De asemenea, pentru a împiedica alunecarea cuțitului în timpul tăierii există un truc pe care mulți specialiști îl pun în aplicare. Leagă trei elastice de mânerul cuțitului. Dacă te întrebi ce fel de elastice, trebuie să știi că nu e mare filosofie și nu trebuie ceva special pentru bucătărie, ci te poți ajuta de elasticele simple cu care sunt prinși banii. Pe acestea le poți găsi la orice supermarket. După ce ai pus elasticele pe mâner, cuțitul nu îți va mai aluneca din mână.

Dacă ai făcut un tort mare și nu s-a consumat încă, pentru a-l menține proaspăt trebuie să pui felii de pâine în locurile de unde s-a tăiat tort. Feliile de pâine trebuie înfipte cu scobitori, iar în acest fel prăjitura/tortul nu se va mai învechi.

Ouă proaspete, gătite corect

Ouăle sunt unele dintre cele mai folosite alimente care pot fi consumate atât singular, cât și în combinații cu alte alimente, din care rezultă preparate delicioase.

Pentru început, ca să facem mâncare cu un ou trebuie să-i verificăm prospețimea. Dar cum facem asta? Cum diferențiem un ou proaspăt de unul învechit sau stricat? Păi este foarte simplu, pentru a vedea în ce stare sunt albușul și gălbenușul, trebuie să spargem un ou și să verificăm cu ajutorul următorilor indicatori:

Ou bun și proaspăt - gălbenușul este ferm, bulbucat și are o formă definită, albușul este vâscos și adunat ferm în jurul gălbenușului.

Ou învechit - gălbenușul este plat și albușul este subțiat, se dispersează de gălbenuș și are o consistență apoasă.

Ou stricat - miroase a stricat încă din coajă, nici nu mai trebuie spart și are un miros dubios.

Și dacă ai nimerit să ai ouă proaspete și vrei să le fierbi, atunci trebuie să știi că ele vor fi pe gustul tău dacă cunoști câte minute trebuie să le ții pe foc pentru a fi nici moi, nici tari sau moi sau tari, depinde cum preferi!

  • 2 minute - ou cu gălbenușul foarte moale.
  • 4 minute - ou cu gălbenușul moale.
  • 6 minute - ou cu gălbenușul nici moale nici tare, dar cu miezul moale.
  • 8 minute - ou cu gălbenușul tare, dar nu se sfărâmă gălbenușul.
  • 10 minute - ou cu gălbenușul tare, sfărâmicios.

Carne gătită bine

Dacă vrei să faci cârnați la tigaie, atunci pentru a te asigura că sunt făcuți bine și sunt și gustoși, cel mai bine este să îi crestezi ca pe pește. Cu lama unui cuțit fă câteva linii ușor adânci pe grosimea preparatului. Pune cârnații în tigaie și lasă-i să se rumeneasca.

Dacă ai pizza cu carne și vrei să o reîncălzești la cuptor, atunci pentru a fi proaspătă, moale și delicioasă chiar și după ce o reîncălzești trebuie să stropești cu puțină apă înainte.

Dacă vrei să faci carne tocată pentru burger, cel mai bine ar fi sa faci o mică adâncitură în mijlocul rotundului de carne și abia apoi să-l pui la gătit. În acest fel carnea se va prepara mai repede ți nu vei avea surpriza că va fi crudă.

Dacă vrei să faci slănină la cuptor, pentru a avea felii moi și ușor crocante, atunci preîncălzește cuptorul la 205 grade Celsius și lasă slănina în cuptor pe o folie de aluminiu în tavă vreme de 12 minute.

Aceste trucuri sunt știute și aplicate în restaurantele de peste tot, iar dacă vrei mâncare gătită cu atenție și proaspătă, atunci comandă din aplicația eatZZ preparatele care îți fac cu ochiul.

Descarcă aplicația eatZZ de aici >>> www.eatzz.ro/#descarca-aplicatia

Vezi toate restaurantele din aplicația eatZZ >>> https://eatzz.ro/bucuresti/restaurante





Rețete baby friendly. Ce gătim la micul dejun, la prânz și la cină pentru copilul nostru... Rețeta lui Vlăduț de la Neatza cu Răzvan și Dani. Hot dog nemțesc cu crenvurști de la Cris-Tim și varză murată...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei Marti, 10.12.2024, 19:00
2025 de exceptie Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x