Antena Căutare

4 obiceiuri din viața de zi cu zi pe care evoluția tehnologică le-a transformat și avantajele lor

Tehnologia a devenit o constantă a vieții din ziua de astăzi. Tot ceea ce ne înconjoară este inteligent: telefoane, televizoare, mașini, case și, în viitorul apropiat, chiar orașe smart.

Tehnologia a devenit o constantă a vieții din ziua de astăzi. Tot ceea ce ne înconjoară este inteligent: telefoane, televizoare, mașini, case și, în viitorul apropiat, chiar orașe smart.

În aceste condiții, nu ne mai surprinde nimic, însă uneori suntem tentați să nu observăm cum se schimbă lucrurile în jurul nostru sub influența tehnologiei. Sau, în alte cazuri, să rămânem în trecut din nostalgie sau pur și simplu ca o reacție adversă la tot ceea ce înseamnă high tech, fără să ne gândim ce avantaje am avea dacă am accepta schimbarea.

Iată patru obiceiuri omenești vechi, care au fost schimbate drastic de tehnologie, de la citit până la statul la televizor.

1. Citit versus audiobooks

Articolul continuă după reclamă

Pentru cei cărora le place să se piardă cu imaginația în povestiri, în alte lumi și în alte vieți, o carte citită pe un scaun, în grădină, cu o ceașcă de ceai sau de cafea în față este printre micile plăceri ale vieții. Cititul educă, oferă perspective de viață noi și este una dintre cele mai vechi metode de deconectare la care au apelat - și încă apelează - oamenii, oricare ar fi personalitatea sau condiția lor socială.

Cu toate astea, tot mai multă lume renunță la cărțile tipărite în favoarea alternativelor oferite de tehnologie. Audiobookurile sunt cărți în format audio, citite de actori sau chiar de autori. Pot fi ascultate pe smartphone, laptop, pe mp3player sau în mașină. Avantajul: îți lasă libertatea de mișcare, un lucru care nu ar fi fost posibil dacă aveai o carte în format tipărit. Dacă nu te încântă o carte ascultată, poți alege un e-reader cum e Kindle: poate să stocheze toată biblioteca ta în el.

2. Muncă manuală versus roboţi

Nu vorbim aici despre munca într-o fabrică și despre roboții industriali, ci despre muncile casnice. Gătitul a fost întotdeauna una dintre activitățile cele mai costisitoare ca timp într-o familie, mai ales dacă e vorba despre una cu mulți membri. Curățenia, la fel. Până acum câteva zeci de ani, erau nenumărate femei care numai asta făceau: gătit, spălat, curățenie, copii. Se numeau „casnice”.

Tehnologia a adus soluții pentru aproape toate problemele de mai sus. Roboții de bucătărie nu toacă morcovii la cuțit, dar îți pot scurta cu mult timpul de pregătire și preparare a unei mese. Aspiratoarele inteligente își fac treaba fără să mai stai după ele, iar pe piață au apărut mașini de spălat dotate și cu uscător, care își dozează singure detergentul și balsamul, în funcție de cantitatea de rufe.

3. Fumat versus heat-not-burn

Oricât de greu de crezut ar părea, fumatul are o istorie de aproape 7000 de ani. Inițial, rolul lui era unul religios, tutunul fiind folosit în ritualurile șamanice de pe continentul american. În cei 7000 de ani trecuți până acum, esența fumatului a rămas aceeași: inhalarea fumului produs prin arderea plantei de tutun, iar cheia acestui obicei poate fi rezumată în cinci cuvinte: nu ai foc, nu fumezi.

Tehnologia recentă a început să schimbe, însă, această perspectivă. Pe lângă țigările clasice au apărut dispozitive electronice care nu ard tutunul, doar îl încălzesc. Asta înseamnă că nu mai inhalăm miile de substanțe chimice care sunt eliberate în mod obișnuit prin ardere. Primul dispozitiv heat-not-burn este IQOS, iar avantajele lui sunt lipsa fumului, a scrumului, dar și a mirosului neplăcut asociat cu fumatul clasic.

4. TV versus streaming

Vă mai amintiți serile în care toată familia se aduna în fața unui televizor cu tub, la jurnalul de seară și la filmul care urma? Opțiunile erau limitate, dacă nu aveai cablu TV trebuia să te mulțumești cu unul sau două posturi românești și, dacă erai norocos, prindeai bulgarii sau sârbii. Nu au trecut destui ani de atunci, însă tehnologia a depășit cu mult chiar și cele mai optimiste așteptări.

Nu vorbim aici de televiziunea prin cablu, ci de serviciile de streaming, care au înlocuit deja posturile TV în opțiunile multora dintre noi. Netflix este cel mai popular serviciu de acest gen: contra unui abonament lunar, oferă mii de seriale și filme, unele dintre ele vechi, multe dintre ele noi. Avantajele sunt evidente: ai libertatea de a alege în funcție de gusturi, poți pune pauză oricând și e suficient să ai un laptop sau un smartphone ca să ai acces la o videotecă uriașă.

Sursa foto: Shutterstock


Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x