Antena Căutare

Aplicațiile din telefon cu ajutorul cărora ești spionat non-stop. Pe unele dintre ele le folosești chiar zilnic

Unele dintre cele mai populare aplicații pe care le iubești și pe care te bazezi ar putea reprezenta un pericol.

Unele dintre cele mai populare aplicații pe care le iubești și pe care te bazezi ar putea reprezenta un pericol. | Shutterstock.com

Cu toții ne iubim telefoanele mobile și milioanele de moduri în care acestea ne conectează și ne fac viața mai ușoară. Însă unele dintre acele aplicații pe care le iubim și pe care am ajuns să ne bazăm ar putea, de fapt, să ne pună în pericol.

Deși este ușor să uităm de nevoia de confidențialitate într-o lume în care toată lumea postează totul online, este important să ne amintim că este nevoie de foarte puține informații pentru ca cineva să ne fure identitatea și chiar să ne spargă conturile bancare.

Dacă ai aceste aplicații instalate pe telefonul tău, cineva te poate spiona

Dacă o aplicație solicită acces la funcțiile dispozitivului care nu au sens pentru ceea ce face ea, ar putea colecta în mod intenționat sau neintenționat mai multe informații decât ar trebui. Iată cele mai periculoase astfel de aplicații:

Articolul continuă după reclamă

CamScanner

Ana Bera este expert în securitate cibernetică la Safe at Last. Ea consideră că aplicația CamScanner este una dintre cele care își spionează clienții.

"Experții în securitate cibernetică au găsit o componentă malițioasă instalată în aplicație care acționează ca un Trojan Downloader și continuă să colecteze fișiere infectate", explică ea. "Acest tip de aplicație vă poate deteriora grav telefonul și ar trebui dezinstalată instantaneu. Din fericire, odată ce ați eliminat-o de pe telefon, este foarte puțin probabil să continue să vă facă rău."

Citește și: Femeia care și-a făcut o meserie din a le porunci bărbaților ce să facă, contracost. Incredibil cu cât e plătită pentru asta

Aplicații meteorologice

"Verifică-ți aplicația meteo", spune Shayne Sherman, CEO al TechLoris. "Au apărut mai multe aplicații meteo diferite care au fost înțesate cu programe dăunătoare"., a mai zis el, conform Readers Digest.

Deși ele pretind că preia informații doar pentru acuratețea vremii, specialistul consideră că acest lucru este discutabil.

"Urmăriți în schimb prognoza locală, iar dacă aveți Good Weather, ștergeți-o acum. Aceasta este deosebit de periculoasă", a mai spus expertul.

Facebook/ Instagram/ Whatsapp

"Dacă sunteți în căutarea aplicațiilor pe care să le ștergeți pentru a vă proteja informațiile, cel mai mare vinovat este Facebook. Amploarea colectării lor de date este uluitoare și este adesea mai intruzivă decât cea a unor companii precum Google. Dacă ar trebui să alegeți o aplicație pe care să o eliminați pentru a vă proteja datele, aceasta ar fi Facebook.", spune expertul în securitate cibernetică Raffi Jafari.

Jafari susține că Facebook este "cunoscut pentru faptul că adună date despre tine chiar dacă nu folosești serviciul lor. Dar eliminarea aplicațiilor bazate pe Facebook de pe telefom este un prim pas excelent pentru a vă proteja confidențialitatea."

Aplicații pentru copii

Ar trebui "să fiți foarte precauți cu privire la jocurile și aplicațiile pentru copii care au puține sau deloc recenzii", spune Barlow. "[De asemenea], în ceea ce privește aplicațiile pentru copii, fiți atenți la tot ceea ce stochează conținut video și audio. Aceste lucruri durează pentru totdeauna".

Aplicațiile de dating

Tinder și Grindr colectează ambele peste 50 % din datele personale (Facebook ocupă primul loc cu 70 %), potrivit firmei de securitate cibernetică Clairo.

Acestea obțin nume, adrese de e-mail, numere de telefon, numele locurilor de muncă, pe lângă datele evidente despre locație și vârstă. În 2020, cinci aplicații de dating diferite au făcut încălcări ale securității datelor, expunând utilizatorii riscului de phishing, înșelăciuni telefonice și furturi de identitate.

Citește și: El are 56, ea 27 ani și povestea lor a început când bărbatul avea deja 5 iubite. Cum a continuat: ”E mai tânără decât fiica mea”

Toate aplicațiile prezintă un anumit grad de risc. Și indiferent de aplicație, e recomandat să dezactivați serviciile de localizare atunci când este posibil (deși unele aplicații nu vor funcționa fără ele) și accesul la fotografii.

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Mireasa sezonul 10, 10 septembrie 2024. Alexia și Mihai, discuție despre familie
Mireasa sezonul 10, 10 septembrie 2024. Alexia și Mihai, discuție despre familie Marti, 10.09.2024, 15:31
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x