- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
2. Lumea rade odata cu tine
3. Evolutia creierului si maselele de minte
4. De ce avem nasul plin cu mucozitati
5. Pubertatea remodeleaza structura creierului
Dar de ce adolescenta este atat de neplacuta emotional?
Hormonii, ca testosteronul, de fapt influenteaza dezvoltarea neuronilor din creier, iar schimbarile ce au loc in structura creierului au multe consecinte comportamentale. Trebuie sa va asteptati la stanjeneala emotionala, apatie si la luarea de decizii proaste, dar toate acestea se intampla pentru ca anumite regiuni din cortexul frontal se maturizeaza.
6. Exista mii de oua care nu sunt folosite de ovare
Cand o femeie ajunge la sfarsitul varstei de 40 de ani, ciclul menstrual lunar care controleaza nivelul hormonal si pregateste ovulele pentru inseminare isi inceteaza activitatea. Ovarele femeilor produc din ce in ce mai putin estrogen, stimuland schimbari fizice si emotionale de-a lungul intregului corp. Foliculii ovarieni subdezvoltati incep sa nu mai elibereze ovule la fel de des ca inainte.
O tanara adolescenta are 34.000 de foliculi ovarieni slab dezvoltati, cu toate ca doar in jur de 350 se maturizeaza de-a lungul vietii femeii (la o rata de 1 pe luna). Foliculii ovarieni nefolositi se deterioreaza apoi. Fara nici o eventuala sarcina in viitorul apropiat, creierul poate opri gestionarea eliberarii de ovule.
7. O mare parte din mancare este hrana pentru gandire
Desi reprezinta doar 2% din greutatea totala a corpului, creierul revendica 20% din oxigenul si caloriile corpului. Pentru a mentine capul nostru bine aprovizionat cu resurse, trei artere cerebrale majore pompeaza in mod constant oxigen. Un blocaj sau o pauza la una din ele lipseste celulele creierului de energia de care au nevoie pentru a functiona, afectand functiile controlate de aceasta regiune. Acesta se intampla in cazul unui accident vascular cerebral.
8. Ruperea oaselor, cauzata de dezechilibrul mineralelor din corp
In afara de sustinerea organelor si a muschilor, oasele ajuta la reglarea nivelului de calciu. Oasele contin atat fosfor cat si calciu, cel din urma fiind necesar pentru muschi si sistemul nervos. Daca elementul este intr-o cantitate mica, anumiti hormoni vor produce ruperea oaselor, astfel urcand nivelul de calciu din corp, pana cand se ajunge la concentratia potrivita extracelulara.
9. Pozitia corpului afecteaza memoria
Nu iti amintesti ziua de nastere a celui mai bun prieten? Incearca sa gasesti o pozitie potrivita. Amintirile sunt puternic incorporate in simturile noastre. Un miros sau un sunet poate trezi un episod indepartat din copilaria cuiva. Conexiunile pot fi evidente (un clopotel de bicicleta va aduce aminte de ruta zilnica din copilarie) sau enigmatice.
Un studiu recent a ajutat la descifrarea partiala a acestui mister, aratand ca ne amintim mai repede si mai bine episoade din trecut atunci cand ne aflam intr-o pozitie a corpului similara cu cea din timpul acelui eveniment.
10. Stomacul secreta acid coroziv
Exista un lichid periculos care nu va poate fi confiscat niciodata: se afla in intestinul fiecaruia dintre noi. Celulele stomacului secreta acid clorhidric, un compus coroziv folosit la tratarea metalelor in lumea industriala. Poate decapa otelul, dar mucoasa de pe peretele stomacului mentine acest acid in siguranta in sistemul digestiv.
Citeste si Financiarul
Foto: Hepta