2. Atentie la alcool. In cazul in care consumati si vin pe langa apa, nu aveti parte doar de calorii in plus. De fapt, un studiu a evidentiat ca oamenii consuma 200 de calorii in plus la cina; comparativ cu persoanele care au consumat apa, cei care au baut alcool au mancat mai repede, a durat mai mult timp pana cand s-au saturat si au continuat sa manance dupa aceea.
3. Chiar daca nu beti la masa, urmariti modul in care alcoolul furnizeaza calorii.
120 ml de vin: 87 calorii
120 ml de sampanie: 89 calorii
570 ml de bere standard: 210 calorii
570 ml de cidru sec: 204 calorii
275 ml de Bacardi Breezer: 196 calorii
4. Mai multe alimente vegetale si mai putine alimente animale. Nu este nevoie sa socotiti caloriile, daca nu doriti acest lucru. Un studiu american a descoperit ca persoanele care consumau diverse alimente pe baza unor ghiduri de dieta ale Departamentului pentru Agricultura al Statelor Unite au scazut in greutate de trei ori mai mult intr-un an, comparativ cu persoanele aflate intr-o dieta hipolipidica specifica. Aceasta inseamna 6 pana la 11 portii de cereale, 2 pana la 4 portii de fructe, 3 pana la 5 portii de legume, 2 sau 3 portii de carne, 2 sau 3 portii de produse lactate si o cantitate redusa de lipide, zilnic.
5. Mancati mai mult, cantariti mai putin. O portie de 115 grame de pui prajit are 250 de calorii, dar aceeasi cantitate de peste slab, cum ar fi calcanul, are aproximativ 100. Asta se datoreaza faptului ca alimentele au o densitate energetica mai mica, asa cum este calcanul, contin, de obicei, o cantitate scazuta de lipide, sunt bogate in apa si fibre si furnizeaza mai putine calorii cu fiecare inghititura, reprezentand astfel niste mese satisfacatoare.
Printre alimentele cu o densitate energetica scazuta se numara fructele, legumele, supele pe baza de carne si legume, cartofii, pestele, terciul de ovaz, pastele din grau integral, popcornul proaspat si cerealele de tarate. Consumul lor in locul alimentelor cu densitate energetica mare, cum ar fi placinta cu branza, va poate ajuta sa beneficiati de un aport caloric cu 20% mai mic. Astfel, ar trebui sa transformati fructele si legumele in principala atractie.
Citeste si Jurnalul National!
Foto: slashfood.com