- Liga Națiunilor: România vs. Kosovo se vede vineri, 15 noiembrie, de la 21:45, pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Dr. Stephen P. Gullo, de la Institutul de Stiinte pentru Sanatate si Greutate din New York, ofera recomandarile sale persoanelor care le consiliaza cu privire la scaderea ponderala.
Amintiti-va ca scaderea ponderala inseamna eliberare si nu privare
E vorba despre o schimbare a perspectivei. Consumati mai putine calorii si reduceti cantitatea de lipide pe care o mancati, in spiritul eliberarii propriei per¬oane de disconfortul supragreutatii pe care o sustineti in locul privarii de anumite alimente.
Cunoasteti-va comportamentul, nu doar caloriile!
Daca descoperiti ca recastigati constant in greutate dupa ce ati slabit, prin consumul abuziv al acelorasi tipuri de alimente, sa nu le mai cumparati, fie gasiti-le inlocuitori.
Nu uitati ca a fi slab reprezinta un talent in coordonarea vietii
Este normal sa treceti prin perioade de regres, traind senzatia de infrangere. Dar in viitor, cand veti ajunge la varsta de 40, 50 sau 60 de ani, avand o greutate sanatoasa, nu va fi o intamplare, deoarece a imbatrani corect nu reprezinta o intamplare. Se va datora faptului ca v-ati imbunatatit capacitatile de control al greutatii.
In locul unui sandvis cu patru felii de carne, fursecuri si biscuiti la masa de pranz, mancati doar doua felii de carne si adaugati felii de rosie, castravete si spanac proaspat. Continuati cu un fruct proaspat si un biscuit. In loc sa comandati paste cu parmezan si carne de vita intr-un restaurant italian, cereti un bol mare de supa minestrone, o salata si o jumatate de portie de paste cu sos marinat.
De fapt, un studiu a aratat ca un anumit aliment - supa de carne cu legume - oferea o senzatie de satietate celor care o consumau, incat mancau cu 100 de calorii mai putin la o masa, comparativ cu cei care incepeau cu un ghiveci de pui cu orez. Daca urmati acelasi rationament si consumati supa la inceputul meselor, ati putea pierde 4,5 kilograme pe an.
Un consum scazut de fibre poate fi si el util in scaderea ponderala. Organismul va absorbi mai rapid caloriile dintr-un mic dejun alcatuit din faina alba si zahar si va va fi foame curand dupa masa. Dar caloriile dintr-un bol cu cereale integrale fara adaos de zahar absorb mai lent si va veti simti satula mai mult timp. Acelasi lucru este valabil pentru fibrele continute in alte alimente. Fibrele mai sunt utile si la eliminarea altor alimente din organism, inainte ca acestea sa reuseasca sa le absoarba. Pentru fiecare gram de fibre pe care il consumati, veti absorbi cu aproximativ 4 calorii mai putin decat daca ati fi conumat doar hidrati de carbon simpli.
Triplati-va aportul de fibre alimentare.
Majoritatea persoanelor consuma 13 grame de fibre zilnic. Dar daca mancati de trei ori aceasta cantitate - 40 g - ati putea bloca absorbtia de 160 de calorii pe zi.
Incepeti cu ceva consistent.
Un studiu a aratat ca persoanele care mancau terci de ovaz bogat in fibre la micul dejun consumau cu 30% mai putine calorii la pranz, comparativ cu cei care consumau fulgi de porumb.
Consumati fasole.
Fasolea boabe reprezinta o modalitate extraordinara de a obtine fibre utile impotriva lipidelor, astfel incat puteti adauga la salate, supe, sosuri chilli si alte meniuri. Chilli contine aproximativ 10 grame de fibre pe portie, salata de fasole boabe cu otet balsamic are 12,5 grame, iar fasolea rosie si orezul brun contin 18 grame.
Citeste si Jurnalul National!
FOTO: hepta.ro
Oboseala cronica: Simptome, cauze, tratament si prevenire... S-a inventat spray-ul care depisteaza cancerul!...