E una dintre cele mai întâlnite afecțiuni, mai ales printre persoanele care merg zi de zi la munca și reprezintă un obstacol important pe care unul din doi români trebuie să încerce să-l depășească.
Potrivit unor studii realizate în 2017, stresul îi afectează pe aproximativ 50% dintre români, iar netratat poate conduce spre afecțiuni mult mai grave, precum depresia, dar și la alte probleme, precum insomniile, care dau peste cap ritmul vieții. Alături de o vizită la medicul specialist, este important ca fiecare persoană care se confruntă cu această afecțiune să ia măsuri, pentru ca problemele să nu se înrăutățească.
6 trucuri pentru a ține sub control stresul, boala secolului, care afectează unul din doi români:
1. Respectă-ți alimentația
O alimentație echilibrată care să conțină toți nutrienții importanți este una dintre primele măsuri pe care le poți lua pentru a combate stresul zilnic. Vitaminele, mineralele și proteinele din alimente sunt foarte importante pentru a da corpului tău echilibrul de care are nevoie. Printre alimentele pe care ar trebui să le introduci în mesele tale zilnice se numără avocado, caju, sparanghel, ciocolata neagră, usturoiul, ovăzul, ceaiul verde, portocalele și nucile.
2. Fă sport constant
Activitatea fizică este prioritară în combaterea stresului. Atunci când vei face sport, corpul va elibera endorfine, care au efectul de a te relaxa. Poți să alegi să alergi prin parc sau să îți faci un program scurt de antrenament chiar la tine acasă folosind aparate de fitness extrem de eficiente. 20 de minute de activitate fizică în fiecare zi îți vor schimba complet starea de spirit, dar îți vor remodela ușor și corpul, dacă și alimentația este corectă.
3. Nu ignora odihna
Oboseala sau chiar extenuarea reprezintă de fiecare dată mediul perfect pentru instalarea stresului. Știm că timpul este prețios și de multe ori vei alege să tai din orele de somn pentru a rezolva alte probleme, pentru casă sau muncă, însă fără o medie de 7 sau 8 ore de somn pe noapte, vei fi mereu expusă în fața momentelor în care vei simți că nu mai ai deloc energie, atât din punct de vedere fizic, dar și psihic. Organizează-ți timpul astfel încât să poți beneficia de numărul optim de ore de odihnă în fiecare zi.
4. Ia pauze la intervale regulate
Mai ales când ești la locul de muncă, este indicat să te ridici la o oră sau două pentru 5 minute și să faci scurte plimbări. Astfel, corpul ți se va relaxa, iar mintea va beneficia de o repriză binemeritată de oxigenare. Ruperea din rutină și aerul proaspăt vor avea de fiecare dată efecte benefice.
5. Comunică
Poți comunica fie cu un specialist în domeniu, fie cu prietenii sau familia. E important ca atunci când simți că stresul îți domină starea de spirit să nu ții în tine toate ideile și problemele, ci să le împărtășești cu cei apropiați ție, care pot să-ți ofere soluții sau ajutor.
6. Ai grijă la igiena minții
Citește, ieși în zilele libere la o cafenea în oraș, fă plimbări prin parcuri, mergi la teatru, concerte sau film, pleacă mai des în călătorii de weekend sau vacanțe mai lungi. Pe scurt, relaxează-te făcând ceea ce îți place și îți oferă liniște mentală. Nu mai aștepta momentul potrivit să ieși din casă, pentru că el nu va veni. Fă-ți un program de activități de relaxare și ține-te de el.
Sursă foto: Shutterstock / Copyright Antonio Guillem
Cum să te ferești de accidente atunci când faci sport. 5 reguli care trebuie urmate... Trucuri pentru a nu mai întârzia niciodată și pentru a nu mai fi stresat...