- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Ficatul este unul dintre organele vitale, realizând numeroase funcții metabolice, necesare pentru buna funcționare a organismului. Am putea aminti despre absorbția vitaminelor și mineralelor, distribuirea nutrienților din mâncare, reglarea schimbului de grăsimi, a glicemiei, detoxifierea organismului, grație proceselor enzimatice, oxidarea trigliceridelor cu rol în producerea de energie, rolul termoreglator, dar și despre acțiunea sa cu privire la producerea proteinelor din sânge.
Din cauză unei alimentații nepotrivite, dar și a unui stil de viață nesănătos, am putea vorbi despre bolile de ficat ca fiind printre cele mai des întâlnite afecțiuni de la noi din țară. Cu toate acestea, vorbim și despre o capacitate mare de regenerare.
Durerile de cap, starea de amețeală, starea de iritabilitate, culoarea roșiatică a urinei, depigmentarea pielii sau chiar depresia sunt semne clare că ficatul tău suferă și are nevoie de mai multă atenție. Odihna, dar și curele de detoxifiere, renunțarea la un stil de viață stresant, cu vicii numeroase sunt câteva lucruri pe care trebuie să le ai în vedere. Desigur, puterea de vindecare a plantelor medicinale este mare, de aceea cei ce suferă de boli de ficat ar trebui să le aibă în vedere pentru stimularea capacității de refacere a celulei hepatice.
Și pentru a te ajuta să faci o selecție, iată mai jos 7 plante medicinale care regenerează ficatul:
1. Ce este silimarina și care sunt beneficiile consumului de silimarină?
Se spune despre silimarină că este cel mai bun prieten al ficatului. Aceasta este extrasă din semințele plantei cunoscută sub numele de armurariu și are un rol regenerator hepatic. Proprietățile silimarinei sunt cunoscute încă din secolul XIX, atunci când armurariul era recomandat de către terapeuți pentru tratarea bolilor de ficat, a hepatitelor și a problemelor intestinale.
Astăzi, silimarina are un rol hotărâtor pentru ficat, ajutându-l să se recupereze ori de câte ori se află în suferință. Cercetătorii sunt de părere că silimarina este unul dintre cele mai eficiente tratamente pentru ficatul bolnav și chiar pentru hepatite. Lipsa efectelor secundare, dar și efectele terapeutice imediate transformă silimarina în tratamentul numărul 1 pentru ficat.
Silimarina previne riscul de cancer, controlează diabetul și previne îmbătrânirea. Se găsește sub formă de capsule, administrându-se un comprimat de 2 – 3 ori pe zi, timp de 3-6 săptămâni. După o pauză de 2 săptămâni se poate relua administrarea.
2. De ce este bine să consumi anghinare?
Anghinarea este un alt remediu naturist pentru tratarea problemelor de ficat. Aceasta este considerată de specialiști un tonic hepatic, contribuind la regenerarea funcțiilor sale. Anghinarea se recomandă mai ales atunci când pacienții suferă de ciroză într-o fază avansată. Poți opta pentru ceai de anghinare, prin adăugarea în 250 ml de apă clocotită a unei lingurițe din această plantă. Se lasă la infuzat și mai apoi se strecoară.
3. Păpădia, o altă plantă bună pentru ficat
Beneficiile păpădiei sunt cunoscute încă din cele mai vechi timpuri. Inițial a fost descoperită de popoarele europene, denumirea științifică fiind Taraxacum officinale. Păpădia are funcția de detoxifiere a ficatului și a sângelui, așa că ar fi bine să fie consumată cu regularitate. Are numeroase efecte terapeutice, prevenind chiar și îmbolnăvirile cardiace sau diabetul. Tonifiant pentru piele, pentru prevenția calculilor renali, dar și pentru tratarea problemelor digestive, aceasta poate fi consumată sub formă de ceai. O linguriță de plantă mărunțită se adaugă în 250 ml apă clocotită, lăsându-se la infuzat. Se strecoară ceaiul și se poate consuma neîndulcit. Pentru persoanele care suferă de probleme ale ficatului se recomandă chiar și consumul de 3 căni pe zi.
4. Rostopasca – o plantă pentru un ficat sănătos
Rostopasca este recomandată pentru tratarea afecțiunilor hepatice, dar și pentru cei ce suferă de icter, boli de piele sau afecțiuni digestive. Frunzele de rostopască sunt bune pentru cicatrizarea rănilor. Se recomandă administrarea sub formă de ceai, mărunțind planta și adăugându-se o linguriță de plantă în apa clocotită. După ce se strecoară se poate consuma.
5. Rotunjoara contribuie la reglarea secrețiilor ficatului
Rotunjoara poate fi consumată sub formă de infuzie. O linguriță de rotunjoară mărunțită bine se adaugă în 250 ml de apă clocotită și se lasă la infuzat.
Aceasta este cunoscută ca o plantă vindecătoare pentru cei ce suferă de afecțiuni ale ficatului, dar și pentru tratarea gutei, calculilor biliari, boli ale aparatului digestiv, eliminarea paraziților intestinali, afecțiuni ale aparatului respirator, ba chiar și pentru a scăpa de oboseală și stres.
6. Rozmarinul, bun pentru durerile de ficat
Infuziile de rozmarin sunt benefice pentru afecțiunile căilor biliare, pentru calmarea durerilor de ficat, afecțiuni ale stomacului sau rinite. Se recomandă administrarea unei căni de infuzii de ceai de rozmarin pe zi, pentru a beneficia de efectele dorite.
7. Schinduful ajută la reglarea secrețiilor ficatului
Schinduful este o plantă de origine din Asia având numeroase proprietăți terapeutice. Infuzia de schinduf tratează anemia, ajută bolnavii aflați în convalescență, reglează valorile glicemiei, scade colesterolul sanguin și crește gradul de toleranță la glucoză. De asemenea, ajută la reglarea secrețiilor ficatului și ale pancreasului.
Puterea de vindecare a plantelor este mare, așa că ar fi bine să le avem în vedere pe toate cele de mai sus ori de câte ori ne confruntăm cu o afecțiune a ficatului.