De ani de zile ni se spune că uleiurile şi grăsimile vegetale sunt indispensabile unei alimentaţii sănătoase şi să sunt mult mai bune decât grăsimile animale sau untul. În plus, cu toţii folosim uleiul de floarea soarelui pentru că ştim că este recomandat pentru gătit, deoarece suportă temperaturile înalte. Însă, se pare că nimic din ceea ce ştiam despre grăsimile vegetale nu este adevărat.
Noi studii arată că toate tipurile de uleiuri vegetale se degradează la temperaturi ridicate, transformându-se într-o substanţă extrem de toxică – aldehidă – care este legată de creşterea riscului de a dezvolta boli precum cancerul, diabetul sau bolile de inimă.
Un astfel de studiu arată că atunci când găteşti cu ulei vegetal timp de 20 de minute rezultă o cantitate de 20 de ori mai mare de aldehidă peste nivelul recomandat de organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Un factor esential în alegerea uleiului pentru gătit este punct de ardere (punctul de fum), respectiv temperatura la care acesta începe să se degradeze şi să elibereze radicalii liberi nocivi pentru organism.
Despre uleiul de măsline se ştie că are un punct de ardere scăzut, de doar 190 de grade Celsius, în timp ce uleiul de floarea soarelui ajunge la punctul de ardere la 227 grade Celsius, iar cel de porumb are un punct de ardere la 230 de grade Celsius. Experţii au recomandat astfel să nu gătim cu ulei de măsline, ci să folosim în schimb uleiul de floarea soarelui, deoarece există un risc mai mic de a se dezvolta produşi care ar putea provoca apariţia unor boli precum cancerul.
Însă, noul studiu citat de Daily Mail, demonstrează că lucrurile stau exact invers.
Astfel, gătitul cu ulei de măsline este cel mai bun compromis, deoarece uleiul de florea soarelui pentru gătit este mult mai nociv. Chiar şi untura este recomandată mai mult decât uleiul de floarea soarelui sau cel de porumb.
“Am descoperit că uleiurile precum cel de floarea soarelui sau de porumb generează niveluri extrem de ridicate de aldehidă. Ele sunt bune, însă numai atunci când nu sunt supuse unor temperature ridicate, respectiv pentru prăjit sau gătit”, a declarat profesorul Martin Grootveld, care lucrează la departamentul de chimie bioanalitică de la Universitatea De Montfort din Leicester.
În baza acestor rezultate, doctorul Aseem Malhotra, cardiolog şi consultant pentru Centrul Naţional de Obezitate din Marea Britanie, susţine că deja a început să le recomande pacienţilor săi să evite grăsimile vegetale şi să se îndrepte spre cele animale şi să încerce să folosească un ulei denumit ghee, folosit în special în bucătăria indiană şi care este obţinut din unt.