Inca nu iti arunca in dulap hainele de sala. Exercitiile fizice iti ofera oricum multe avantaje, dar trebuie sa fiti realisti. Iata 5 adevaruri importante despre greutatea corporala si exercitiile fizice.
Exercitiile fizice sunt numai o parte a intregii povesti cu slabitul
Principalul pas daca doresti sa slabesti este sa iti reglezi alimentatia. Si apoi, pe masura ce te simti mai bine, mai usor, este cazul sa introduci treptat si miscarea. Cand ajungi la greutatea dorita este esential sa iti pastrez acest stil de viata sanatos cu dieta echilibrata si miscare fizica pentru a putea sa iti mentii greutatea pentru care ai muncit atat. Daca te-ai apucat de exercitii fizice si nu vezi nici o schimbare, nu te lasa. Trebuie sa ai rabdare si sa fii hotarat sa te lupti cu kilogramele in plus, nu se poate ca dupa luni de facut exercitii de 2-3 ori pe saptamana sa nu vezi schimbari in kilogramele tale dar si in sanatatea ta generala.
Exercitiile fizice sunt obligatorii pentru pastrarea greutatii
Cum am mentionat si anterior, este important sa nu te culci pe o ureche sau sa revii la stilul de viata anterior dupa ce ai reusit sa scapi de kilogramele in plus. Pe termen lung, nu este suficient sa ai grija numai la alimentatie, trebuie sa o imbini si cu miscare in mod regulat. Poti sa ai o reusita si sa slabesti repede, dar fara miscare, vei pune la loc la fel de usor kilogramele de care abia ai scapat. Nu poti avea succes doar cu regim sau doar cu miscare, trebuie sa te obisnuiesti sa le imbini pe amandoua.
Rasfaturile alimentare nu sunt indicate pentru a-ti recompensa eforturile exercitiilor fizice
Exercitiile fizice pe care le faci nu iti lasa asa mult loc pentru micile greseli alimentare. „Majoritatea persoanelor tind sa isi supraestimeze cu 30% efortul fizic in timp ce aportul de alimente il subestimeaza cu 30%, spune Kathianne Sellers Williams, nutritionist in Atlanta. Oamenii cand spun „am pertrecut 60 de minute la sala" considera ca aceste minute intr-un fel scad din cantitatea de mancare consumata. Nu este neaparat adevarat, adesea consumam portii de mancare mult mai mari decat are de fapt nevoie organismul nostru. Lasand la o parte acea ora la sala, gandeste-te cat de sedentar esti in restul zilei sau al saptamanii. Este greu sa estimezi exact cate calorii consumi la sala, si rezultatul calculului nu iti permite sa mananci o gogoasa delicioasa cu ciocolata, caramel sau alte bunataturi.
Aparatele de la sala nu iti spun exact cat consumi in timpul exercitiilor fizice
Acele cifre sunt mai mult niste estimari, deoarece fiecare persoana pierde calorii in ritmul ei. Folositi monitoarele de pe aparate pentru motivare, si nu ca o scuza pentru a manca mai mult. Nu conteaza neaprat ca aparatul spune ca sunt 300 sau 400 de calorii consumate. Daca in fiecare zi, sau cat de des posibil tinzi spre acest numar, atunci ti-ai atins scopul. Dar nu diminua efectele exercitiilor cu o alimentatie nepotrivita. Si nu uita ca organismul tau oricum consuma calorii, nu numai pe banda, ci in orice activitate cotidiana: ca alergi dupa autobuz, te certi cu seful sau te joci cu copiii oricum arzi calorii.
Un set de exercitii fizice la cateva zile nu este de ajuns ca sa slabesti
Trebuie sa lupti sa iti schimbi stilul de viata in unul activ. De la o persoana sedentara, trebuie sa devii o persoana alerta, activa si sa cauti in orice zi sa faci cat mai multa miscare, nu sa zaci pe canapea la televizor. Timpul petrecut pe banda sau alergand este foarte bun, dar nu poate sa suplimenteze cele 23 de ore de stat degeaba. Toata ziua trebuie sa cauti activitati care sa implice miscare.
Este important sa ne stabilim teluri realizabile cand ne apucam de o cura de slabire si sa stim ca ne va lua timp sa le atingem. Pe cat de mult conteaza aportul de calorii si caloriile arse, la fel de mare influenta asupra greutatii noastre pot avea si alti factori precum somnul, stresul, depresia etc. Trebuie sa tintim catre un alt stil de viata complet, o ora pe saptamana la sala nu va fi de ajuns.
Citeste si alte articole interesante pe Sfatul Parintilor!
FOTO: hepta.ro
Aspirina, folosita in tratarea cancerului de colon... Cum sa recunosti simptomele unor probleme oculare (partea I)...