Aliatele diabeticilor
"Numite si insuline vegetale, afinele si ceaiul din frunze de afin nu ar trebui sa lipseasca din regimul alimentar al persoanelor suferinde de diabet zaharat de tip II", precizeaza Cristina Balanescu, medic primar medicina generala, cu competenţa in terapii complementare, de la Centrul Medical Clar Med.
Atat afinele, cat si frunzele de afin conţin mirtilina, un pigment care stimuleaza funcţia pancreatica. Astfel, afinele limiteaza producţia de insulina. Este cunoscut ca insulina intervine in procesul de ingrasare, prin stocarea zaharurilor sub forma de grasimi. De aceea, afinele ii ajuta pe acesti bolnavi sa isi menţina greutatea si sa le furnizeaza vitamine si minerale esenţiale.
Fructele de afin, datorita conţinutului de provitamina A si de vitamina C, imbunataţesc acuitatea vizuala, circulaţia sangelui la nivelul ochilor si la nivelul sistemului nervos. Vitaminele si nutrienţii din afine au o mare eficienţa si impotriva oboselii ochilor.
Medicul Cristina Balanescu recomanda ceaiul de afine si pentru combaterea diareei datorita prezenţei taninurilor. Acelasi taninuri se dovedesc eficiente si in tratamentele diferitelor afecţiuni ale stomacului, ale tractului digestiv, precum si a leziunilor. De asemenea, acest ceai contribuie la reducerea inflamaţiilor de la nivelul laringelui in cazul gripei, racelii sau a diferitelor tipuri de alergii.
Aveţi o imunitate scazuta? Puteţi incerca o cura cu aceste fructe, timp de 20 de zile. Nu trebuie sa va temeţi ca afinele ingrasa, pentru ca specialistul nostru le recomanda si in caz de obezitate. "Afinele pot sa favorizeze constipaţia. Dar ea este combatuta cu laxative, care, de regula, sunt prescrise persoanelor suferinde de obezitate."
COSMETICA
Frunzele si fructele de afin pot fi folosite si in cosmetica. Mastile, compresele, cataplasmele, spalaturile sunt utilizate in special pentru efectul astringent si antibacterian asupra tuturor tipurilor de ten. In cazul mastilor, frunzele si fructele de afin se pot amesteca cu smantana sau lapte. Se aplica timp de 20 de minute, apoi se spala cu apa calduţa. "Aceste masti sunt foarte utile contra ridurilor", precizeaza medicul Cristina Balanescu.
Citeste jurnalul.ro