Antena Căutare

Afla care e legatura dintre tuberculoza, Chopin si Mozart

Se zice ca tuberculoza este boala filosofilor, a artistilor. Mai exact, se spune ca ftizia ucide poetii. De fapt, nu meseria aducea cu ea niscaiva bacili ai TBC-ului. Alta era cauza imbolnavirii de tuberculoza a poetilor si filosofilor. Acesti artisti preferau o viata boema, fara reguli. Ei mancau doar pe apucate, nu dormeau, iroseau ore si ore in fum de tigari arse una dupa alta, in cafenele. Si viata aceasta dezordonata deschidea usa tuberculozei.

In anii de dinaintea marii descoperiri a antibioticelor, practic nu prea exista un tratament eficace impotriva bacililor tuberculozei. Oamenii cu TBC se sfarseau slabi si sleiti de accesele de tuse cu sange, scuipat de cateva ori pe minut. Multe boli ale aparatului pulmonar provoaca pierdere de sange prin tuse. Este asa-zisa hemoptizie. Sangele poate aparea in sputa insotitoare a acceselor de tuse chiar aerat, rosu, indicand sursa, fie din aparatul respirator, fie din sistemul ORL, adica nas, gat, urechi. Dar acest sange poate aparea si din esofag. Sangele in tuse are mai multe posibile cauze: tuberculoza, cancerul bronho-pulmonar, hipertensiunea, traumatisme, uneori astmul.

Revenind la personalitati rapuse de tuberculoza incepem cu marele patriot Balcescu, gonit din tara si mort in Italia. Durerea de a nu putea sta pe meleagurile tarii pentru care luptase cu toata puterea gandului si inimii i-a scurtat viata si i-a agravat boala de plamani. De TBC au murit si genialii Chopin si Mozart, chinuiti de febra, tuse si de sange pierdut in sputa. Imparateasa Elisabeta a Austriei a suferit si ea de tuberculoza, de unde i-a venit si sfarsitul.

De cand au aparut medicamentele moderne contra TBC, boala e vindecabila. Dar tratamentul trebuie urmat cu constiinciozitate aproximativ sase luni. Capcana vine de la faptul ca, dupa doua-trei saptamani de la inceperea te¬rapiei, bolnavul incepe sa se simta bine, ii revine pofta de mancare, nu prea mai tuseste si, daca nu este supravegheat, este tentat sa renunte cu de la sine putere la tratamentul zilnic. Tocmai de aceea bolnavii sunt internati circa trei luni, iar apoi sunt obligati sa vina zilnic la dispensarele teritoriale pentru a inghiti medicamentele sub privirile cadrelor sanitare.
Si perioada de spitalizare obligatorie de circa trei luni se justifica si faptul ca la externare bolnavul nu mai este contagios.

In lumea larga, chiar si in tarile bogate, a revenit tuberculoza. Si partea rea este ca formele actuale de TBC sunt rezistente la medicamente. Asta sporeste riscul de complicatii, de prelungire a bolii, necesita operatii de sacrificare a unei parti de plaman, iar terapia cu medicamente sofisticate ridica foarte mult costurile.

Citeste si Jurnalul

FOTO: dramamusicals.com

Remedii pentru ficatul gras... VIDEO! Remedii pentru ficatul gras...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x