Antena Căutare

Afla ce reprezinta terapiile celulare si cele individuale

Acestea sunt incercari de aplicare a terapiei celulare in infarctul de miocard si boli cronice ale ficatului. Terapiile celulare si terapiile individuale bazate pe studiul genomului reprezinta solutii de succes in multe afectiuni.

Un exemplu de terapie celulara foarte buna il reprezinta transplantul medular. De asemenea, exista sperante mari de aplicare a terapiei celulare si in alte afectiuni.

Totusi, deocamdata, nu s-a ajuns la substitutia unor organe, astfel de aplicatii fiind abia la inceput, a precizat prof. dr Irinel Popescu. Inca de la inceput trebuie spus ca s-au observat si o serie de efecte adverse in aplicarea terapiilor celulare, motiv pentru care acest subiect este abordat cu maxima prudenta.

In privinta tipului de celule, specialistii oscileaza intre celule adulte si celule stem. Sunt cercetatori care spun ca intre cele doua tipuri de celule, cele stem sunt „mai de succes".

Transplantul de insule are un succes limitat. Limitele sunt puse pe seama faptului ca nu se obtin atatea insule cate sunt necesare si durata lor de viata este limitata. Practic, din pancreas se prepara insulele care au mai ramas, care, apoi, se reinfuzeaza.

In cadrul acestei manifestari stiintifice, cu participare internationala, prof. dr Costin Cernescu a pledat pentru extinderea terapiilor personalizate datorita beneficiile asupra pacientului, dar si a sistemului medical.

Incercam sa facem o medicina personalizata in urma accesului la o serie de investigatii genomice care sunt din ce in ce mai ieftine. Astfel, putem avea o predictie asupra succesului sau esecului unui tratament", spune prof. dr Cernescu.

Prof. dr Cernescu spune ca in hepatita C sunt necesare cel putin doua investigatii genomice, pe baza carora se stiu doza si eficienta tratamentului. La ora actuala, tratamentul standard in hepatita C este asociat si cu anemie, instalata inca din primele zile ale administrarii. Mai ales ca exista tendinta administrarii unor doze-"mamut" de ribavirina, care pot duce la intreruperea si, in final, la esecul tratamentului.

In prezent, in tara noastra, investigatii genomice se efectueaza la Institutul Clinic Fundeni si in centrele universitare. Investigatii genomice curente se fac in cancerul de san, carcinomul hepatic, hepatita si, mai rar, in cancerul colorectal.

Citeste tot articolul in Jurnalul!

FOTO: Hepta

Alimentatia nesanatoasa creste riscul de depresie... VIDEO! Cum sa iti intretii sanatatea la 40 de ani...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x