Accidentul vascular cerebral este de multe ori prefatat de accidente vasculare cerebrale numite „tranzitorii". In aceste cazuri, „tranzitorii, apar semne de accident vascular cerebral, dar ele sunt trecatoare. Pacientul isi revine din punctul de vedere al mobilitatii membrelor. De asemenea, el nu are tulburari majore de vedere sau de vorbire. Acestea sunt motive pentru care pacientul nu da importanta acestor semnale de alarma.
Totusi, situatia este extrem de grava, fiindca aceste accidente vasculare cerebrale tranzitorii anunta accidentul vascular cerebral masiv, ireversibil, devastator. Iata care sunt semnele accidentului vascular cerebral ischemic tranzitor. Omul pierde vederea la un ochi. Uneori pierderea se refera la o portiune limitata a campului vizual. Cheagul poate veni de la carotide sau de la inima, si aceste cheaguri astupa o artera ce iriga ochii, mai ales nervul optic. Aceasta pierdere de vedere se repeta, dar este reversibila: omul revine la vederea normala numai dupa cateva minute. Uneori, tulburarea de vedere apare la ambii ochi.
Pacientul cu accident vascular cerebral tranzitor isi pierde campul vizual la ambii ochi atunci cand a fost necorespunzator irigata zona corticala, lobul occipital din creier. In aceste cazuri, suferindul nu mai vede nimic si, culmea, el nu-si da seama ca nu vede. Sunt momente confuze, cand suferindul merge prin casa si se loveste de lucruri. In aceste conditii, pacientul are sansa sa se descurce doar cu celelalte simturi: pipaitul, auzul.
Mai exista o pierdere a vederii pe jumatatea campului vizual. Un ochi nu mai vede in regiunea dinspre nas, celalalt ochi nu mai vede jumatatea de camp dinspre tampla. Altii nu vad decat in directie dreapta, campul dinspre nas, in schimb nu vad campurile dinspre tampla. Atunci cand tulburarea lezeaza un singur ochi este alarma de gradul zero. In aceasta situatie, principalele simptome tin de neirigarea structurilor creierului si nu de cele ale globului ocular.
Anual, aproximativ 750.000 de persoane sunt victime ale unui accident vascular cerebral. Un sfert dintre acestea mor, iar jumatate dintre supravietuitori raman cu sechele severe pe termen lung. Probabilitatea de a suferi un accident vascular cerebral creste o data cu inaintarea in varsta. Astfel, riscul se dubleaza la fiecare zece ani dupa implinirea varstei de 35 de ani. Cinci la suta din populatia peste 65 de ani a avut deja un accident vascular cerebral.
Citeste si Jurnalul
FOTO: bombybo.com