- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Ficatul secreta bila, aproximativ 500-1.000 ml zilnic, care are rol in digestia si absorbtia lipidelor si vitaminelor liposolubile.
Simptomele ficatului marit
Marginea inferioara a ficatului poate fi palpata la copii, la adultii slabi sau in timpul unei respiratii profunde.
Exista insa unele simptome care insotesc ficatul marit (hepatomegalia) si care atrag atentia asupra unei suferinte locale si trimit bolnavul la medic. Asa sunt, de exemplu, durerea, ascita, icterul (coloratia galbena a pielii si a mucoaselor), febra, starea de oboseala.
Cauze
Schematizand, cauzele hepatomegaliei se gasesc de cele mai multe ori la nivelul ficatului, alteori fiind insa efectul produs de o afectiune la distanta, cardiaca sau hematologica.
Mult mai rar se intalnesc afectiuni metabolice, soldate cu depuneri de substante in ficat.
Inflamatiile ficatului
Hepatitele sunt inflamatii ale ficatului. Ele pot fi acute, daca afectiunea are o durata limitata si cronice, daca inflamatia persista mai mult de sase luni. Hepatitele acute se manifesta cu oboseala, febra, inapetenta, greata, senzatie de presiune sau durere in partea dreapta a abdomenului, dureri musculare sau articulare, cefalee, eruptii. Ulterior, apare icterul, care consta in colorarea galbena a pielii si a mucoaselor, in timp ce urina este inchisa la culoare, iar fecalele decolorate.
Hepatitele acute pot fi infectioase, produse cel mai des de virusurile hepatitei A, B, C, D si E. Dintre acestea, 5%-10% sunt infectii cu virusul B (dar un procent mult mai mare, din pacate, in cazul infectiilor copiilor) si 85% dintre cele cu virusul C se cronicizeaza, iar dintre acestea aproximativ 20% evolueaza spre ciroza. Hepatitele infectioase pot aparea si in mononucleoza infectioasă sau infectia cu cytomegalovirus sau mai rar pot fi de natura bacteriana.
Alte cauze sunt reprezentate de hepatita alcoolica, toxica (produsa de diferite substante chimice industriale, de exemplu, tetraclorura de carbon, vinilclorid, unele erbicide etc.), medicamentoasa (determinata de antiinflamatoare, incepand cu banalul paracetamol, unele antibiotice, antivirale si antituberculoase, statine, amiodarona, metildopa etc.), autoimuna (inflamatia este initiata printr-un atac al propriului sistem imunitar), toate cu posibilitati mari de evolutie spre cronicizare.
De multe ori, simptomele hepatitei cronice pot fi vagi: oboseala, somnolenta, dureri in hipocondrul drept din cauza ficatului marit, tulburari digestive minime, icterul aparand tarziu. Astfel, boala e descoperita tardiv, desi ar putea fi observata usor la un control medical periodic sau prin efectuarea analizelor de sange, ceea ce subliniaza inca o data importanta colaborarii cu medicul de familie sau medicul curant.
FOTO: Hepta.ro
Sursa: Jurnalul.ro