Problema cu aceste manifestari, explica Cosmina Vladut, medic specialist gastroenterologie, este ca ele pot aparea in multe afectiuni, unele care tin intr-adevar de stomac, altele care privesc esofagul, vezicula biliara, sau pancreasul.
Pericolul autodiagnosticului si al automedicatiei
Practic termenul de "gastrita", utilizat in necunostinta de cauza de cei mai multi pacienti, poate sa acopere dignostice variabile, de la o dispepsie functionala (gastrita) pana la ulcere si cancere gastrice. Multe persoane clasifica o durere abdominala drept "gastrita" si se trateaza cu antiacide sau antisecretorii gastrice pentru ca asa au aflat de la rude/vecini/reclame TV. Aceste medicamente pot avea efecte pe simptomele respective, dar pot intarzia diagnosticarea unor boli. Pentru un diagnostic si un tratament corect al unei afectiuni este important ca simptomele sa fie investigate de catre doctorul de familie sau de medicul specialist.
Gastritele sunt de doua feluri
Gastritele acute - sunt produse de alcool, antiinflamatoare, non steroidiene, Helicobacter Pylori, stres (se refera la stresul cauzat de situatii medicale precum traumatisme majore, cerebrale, accidente vasculare, interventii chirurgicale mari, arsuri pe suprafata extinsa etc.). Se manifesta prin durere abdominala superioara, greata, varsaturi.
Gastritele cronice - sunt produse in proportie de 80% de infectia cu Helicobacter Pylori. Este o bacterie prezenta in stomac probabil la circa 50% din populatie, ce produce modificari la nivelul stomacului si duodenal, cu distrugerea barierei de mucus care protejeaza celulele peretelui gastric si duodenal de actiunea acidului prezent in stomac. Aceasta duce la inflamatia cronica a stomacului (gastrita) sau duodenului (duodenita). Gastrita cronica produsa de Helicobacter Pylori poate fi simptomatica, prezentand adesea, dureri epigastrice, senzatia de plenitudine gastrica, greata, varsaturi, flatulenta, stare generala alterata si uneori febra. Unele persoane pot dezvolta afectiuni mai severe precum ulcer gastric sau duodenal, cancer gastric, limfom gastric.
Cum ne putem trata?
De obicei, tratamentul medicamentos consta intr-o combinatie de doua antibiotice, insa mai nou exista scheme cu trei antibiotice si un antisecretor gastric. In privinta dietei, trebuie mentionat ca, desi nu exista alimente care sa provoace gastrita, totusi exista persoane la care unele alimente pot agrava simptomele de reflux prin diverse mecanisme. Aceste alimente sunt: condimentele, cafeaua, ceaiul ciocolata, bauturile carbogazoase, citricele, rosiile. Inainte de descoperirea rolului bacteriei Helicobacter Pylori in afectiunile gastrice se punea mare pret pe regimul alimentar. In prezent, tratamentele sunt indeajuns de eficente pentru ca regimurile din trecut, bazate pe fierturi, sa nu mai fie necesare.
Citeste si Revista Felicia!
FOTO: hepta.ro
5 lucruri pe care le spun mainile despre sanatatea noastra... LipoLite - cel mai bun tratament pentru silueta perfecta...