Antena Căutare

Ai pete pe corp? Care sunt posibilele cauze

O piele delicată și plăcută la atingere este ceva ce toate femeile își doresc pentru a se simți confortabil cu ele însele. Uneori, însă, pielea îți poate fi de mare ajutor pentru că îți oferă indicii despre starea de sănătate a corpului tău. Probleme pot apărea atunci când ignori aceste semnale, fie pentru că nu îți atrag atenția, fie pentru că ți se par, pur și simplu, irelevante. Petele, de exemplu, pot fi indicii ale unei afecțiuni, însă dacă doar le observi și nu iei nicio măsură, nu vei reuși să depistezi cauza apariției lor.

Ai pete pe corp? Care sunt posibilele cauze

Orice anomalie pe care o observi la corpul tău trebuie analizată de un medic, pentru că doar un specialist îți va putea oferi un diagnostic corect. Totuși, pentru că sănătatea și aspectul pielii tale sunt foarte importante pentru tine, este bine să cunoști câteva posibile cauze care pot duce la apariția petelor.

Expunerea prelungită la soare

Petele pigmentare pot apărea în urma expunerii excesive la soare, în urma acțiunii razelor ultraviolete (UV). Aceste pete sunt de culoare închisă, maronie, și se formează din cauza depunerilor de melanină în epidermă. Melanina este substanța care oferă culoare pielii, părului și ochilor și care, în același timp, apără pielea de soare. Radiațiile UV determină producerea în exces a acestui pigment natural într-o singură zonă, împiedicând distribuirea sa uniformă pe suprafața pielii.

Astfel de pete pot fi remarcate la finalul sezonului estival, după ce bronzul s-a estompat. Dacă le observi pe corpul tău și, apoi, vei merge la plajă fără a folosi cremă cu protecție solară, acestea vor deveni mai închise la culoare, deoarece soarele va stimula producția de melanină. Chiar dacă, aparent, petele care apar în urma expunerii la soare sunt deranjante doar din punct de vedere estetic, ele pot duce, în timp, la complicații. De aceea, este bine să le previi sau, dacă le descoperi, să le menții sub control prin protecție.

Articolul continuă după reclamă

Diverse afecțiuni ale pielii

Majoritatea afecțiunilor pielii au printre simptome și apariția petelor, pe întreaga suprafață a corpului sau pe anumite zone ale acestuia. Printre acestea se numără vitiligo, purpura și melasma, dar și altele.

Vitiligo este o boală rară, care afectează aproximativ 3% din populația lumii și care se manifestă prin apariția unor pete albe, uneori de dimensiuni mari, pe suprafața pielii. Nu se cunosc cauzele clare care provoacă declanșarea acestei boli, însă petele apar pentru că celulele pigmentare nu mai produc melanină. În timp, această boală poate duce la complicații care includ stresul psihologic.

Printre simptomele inițiale ale purpurei se numără prezența pe corp a unor pete roșiatice, care devin ulterior vineții. Acestea apar din cauza ruperii vaselor mici de sânge de la suprafața pielii. Există mai multe cauze care duc la evoluția acestei afecțiuni, inclusiv carența de vitamina C și fragilitatea vasculară.

Melasma este una dintre cele mai des întâlnite boli dermatologice în rândul femeilor cu vârsta cuprinsă între 20 și 50 de ani. Persoanele care suferă de melasmă se confruntă cu pete închise la culoare pe față, trunchi, piept, brațe sau gât. Apariția bolii este favorizată de administrarea de anticoncepționale și de expunerea neprotejată la soare.

Disfuncții ale ficatului sau ale glandelor suprarenale

Dacă observi pete pe corpul tău, un alt motiv pentru apariția acestora ar putea fi funcționarea anormală a ficatului. Hemocromatoza, de exemplu, care este o afecțiune metabolică, poate avea printre manifestări - alături de durere articulară și cea abdominală, de exemplu - inclusiv apariția la nivelul pielii a unor pete maronii. În cazul acestei afecțiuni, este vorba despre o problemă de absorbție în exces a fierului la nivelul intestinului. Fierul ajunge în sânge, unde se depozitează în cantități mari și ulterior se depune în diverse organe, inclusiv în piele, determinând apariția petelor. Evoluția hemocromatozei poate duce, în timp, la ciroză.

Glandele suprarenale se găsesc în partea superioară a rinichilor și au scopul de a sintetiza mai multe substanțe, printre care și cortizolul și adrenalina, controlând răspunsul organismului la stres. Nefuncționarea normală a acestora este semnalată inclusiv prin prezența unor pete cafenii pe suprafața corpului.

Chiar dacă petele pigmentare pot fi semne ale unei afecțiuni, nu trebuie să te îngrijorezi din primul moment în care le remarci pe corpul tău. Ceea ce trebuie să faci este să mergi la un consult medical, care să te ajute să afli cauzele corecte ale apariției acestora.

Sursa foto: shutterstock.com

Atenție! Bomboanele pentru pomul de Crăciun conțin 50% zahăr și te pot îmbolnăvi, avertizează medicii... Tu știi care sunt vitaminele care îți pot salva articulațiile?...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Exclusiv Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x