Iata in materie de carne cum trebuie sa se orienteze bolnavul de gastrita. Pentru cei cu gastrita, carnea e mai bine suportata daca este fiarta, rasol, inabusita la cuptor sau gratar bine facut. Se poate manca si carne de pasare, dar si de vaca sau vitel.
Bolnavul de gastrita trebuie sa manance mai putina carne de porc, grasa. Sunt de evitat bucatile de carne de rata sau gasca, data fiind grasimea lor. Bineinteles, bolnavul de gastrita trebuie sa-si ia gandul de la slanina, costita, conserve, ca si de la mezeluri, acestea fiind grase si intarziind golirea stomacului.
Pestele este foarte bine tolerat de cei cu gastrita si ulcer, fiindca se digera usor. Exista si un alt avantaj, carnea de peste e bogata in acizi grasi omega care refac toate membranele corpului, mai ales pe cele ale tubului digestiv. Pestele e bine tolerat, dar prepararea lui se face prin inabusire sau rasol si mai rar prajit.
Pastele sunt bine suportate de bolanvii de gastrita. Merge in meniu sa fie introdus si orezul. Cele mai bune grasimi sunt cele vegetale, mai ales uleiul de masline care sta la baza alimentatiei popoarelor meridionale, o alimentatie bine apreciata.
In materie de fructe, bolnavul de gastrita trebuie sa dramuiasca citricele, adica mai putine portocale, mandarine, lamai, ananas, grapefruit, toate acestea sporind secretia acida. Dar bolnavul de gastrita poate sa se infrupte din caise, visine, mere, pere, struguri, pepene, prune.
Dulciurile concentrate sunt de evitat, pentru ca stimuleaza secretia acida. Deci dulceturile: magiunul, mierea nu sunt indicate. Mai bine, din cand in cand cate o placinta cu branza sau dovleac facuta in casa, precum si unele aluaturi fragede.
Pentru bolnavii de gastrita painea neagra este cel mai bine tolerata, dar este admisa si mamaliga.
Citeste jurnalul.ro