Cardiopatia ischemica, fie ea dureroasa ori nedureroasa, infarctul miocardic acut sau insuficienta renala reprezinta cateva dintre bolile cardiovasculare cele mai frecvente. Majoritatea sunt provocate de acumularea de grasimi (colesterol) in peretii vaselor de sange. Prin urmare, medicii recomanda reducerea consumului de grasimi saturate prin inlocuirea acestora cu grasimi nesaturate.
Alimente recomandate si alimente de evitat
Dr. Andreea Ciobanu explica faptul ca nu exista un aliment absolut bun sau absolut rau. Organismul are nevoie de produse care sa asigure toti nutrientii necesari:15% proteine, 30% grasimi si 55% glucide. Un rol important in dezvoltarea bolilor cardiovasculare il au grasimile pe care le consumam. Exista doua mari categorii:
Grasimi „bune" adica nesaturate - acestea se regasesc in uleiuri vegetale (de floarea-soarelui, de in, de rapita), produse pe baza acestora (maioneza si margarina de noua generatie), fructe oleaginoase (alune, migdale, fistic) si peste (somon, hering, sardine).
Grasimi „rele" adica saturate si cele trans - se gasesc in lactate grase (unt, smantana), carne grasa de porc, vita si produse de patiserie.
Cum grasimile „rele" cresc nivelul colesterolului din sange cel mai indicat ar fi ca, pe cat posibil, sa le inlocuim cu grasimi „bune".
Preventia inaintea tratamentului
Tratamentul bolilor cardiovasculare este individualizat pentru fiecare pacient si depinde de efectiune. Insa pana la tratamentul medicamentos doctorii recomanda sa se acorde mai multa atentie stilului de viata, ca masura de preventie eficienta: miscarea usoara, practicata cu regularitate, alimentatia sanatoasa si, extrem de important si eficient in reducerea riscului de aparitie a bolilor cardiovasculare, renuntarea la fumat. Toate acestea cumulate pot preintampina astfel de afectiuni sau, odata aparute, pot incetini progresia bolii.
Tot articolul, in Revista Felicia
foto: thecollegeskinny.wordpress.com