Dr Florin Bacanu, medic primar oncolog, reaminteste faptul ca cele care au un bagaj genetic mai incarcat, au o sora, mama, ruda de gradul I care a avut cancer de san, sunt de 4,8 ori mai predispuse sa dezvolte aceasta afectiune decat restul femeilor.
In 80% dintre cazuri, nodulii cancerosi se formeaza din cauza prezentei excesive de estrogen in corp care conduce la un dezechilibru hormonal. La asta se aduna motivele personale ale femeilor de a-si trai viata asa cum vor ele si nu cum a “dictat” natura; astfel, au copii mai tarziu de 25 de ani sau se feresc de alaptare. Daca se indeparteaza de acest comportament genetic sau il altereaza, urmand tratamente hormonale de frumusete cand déjà sunt in etate, dau peste cap ciclul normal al organismului.
Femeile trebuie sa constientizeze importanta consultului periodic si a informarii despre riscurile cancerului la san. Ele sunt sfatuite sa mearga la un consult mamar la anumite interval de timp, nu doar in momentul in care simt un nodul sau cand incepe sa le doara sanul, spune doctorul Florin Bacanu.
La fel de importanta pare sa fie si viata activa. Cercetatorii Asociatiei Britanice a Cancerului au descoperit ca sportul sau, in cel mai rau caz si in lipsa de timp, activitatile casnice, pot preveni aparitia cancerului de san. Un studiu recent afirma ca femeile care isi fac de lucru prin casa 5-6 ore sunt cu 13% mai putin predispuse la aceasta afectiune.
Vezi in video ce solutii ai daca ai fost diagnosticata cu cancer de san!
sursa foto: hepta.ro