Antena Căutare

Anxietatea - cum o recunosti si cum sa scapi de ea

Fara anxietate si fara frica, specia umana nu ar fi putut supravietui. De la evaluarile profesionale periodice, interviuri, pierderea unui job , un divort, decesul unui parinte, orele tarzii in noapte in care iti astepti copilul adolescent sa se intoarca acasa, fricile si fobiile unui copil pe care nu stii sa le gestionezi, stresul dat de o boala - toate aceste situatii ne solicita ingrijorarea, teama, tristetea si deci anxietatea.

Si cand ea apare, corpul trebuie sa se mobilizeze cu toate resursele sa depaseasca problema, altfel cade daramat de efectele ei.

Simptomele anxietatii includ: oboseala, ingrijorare constanta si lipsa de relaxare, episoade mai lungi sau mai scurte de depresie, tensiune musculara, insomnie, dureri abdominale, durere in cosul pieptului, puls marit sau neregulat, aritmii, transpiratie, dureri de cap, de ceafa, diaree.

Ca sa poti depasi aceste simptome de anxietate este nevoie de tratament dar in primul rand de constientizarea ta ca esti o persoana anxioasa si ca aceste semnale pe care corpul ti le transmite nu vin de la o afectiune organica de cap, stomac, inima, intestine, ci sunt reactiile acestor organe la tulburarea nervoasa din interiorul corpului tau cand gandurile negative de teama, alerta si ingrijorare care te stapanesc fara motiv dezechilibreaza sistemul nervos.

De cele mai multe ori, cand o persoana anxioasa, asa cum sunt foarte multe persoane in ziua de astazi, ajunge la un medic, i se prescrie din start medicamentatie (sedative, calmante) si sedinte de psihoterapie. Insa exista multe alte schimbari concrete din stilul de viata si terapii alternative eficiente la indemana, pentru a evita doctoriile ce in multe cazuri pot da dependenta si nu rezolva problema in sine.

Cum sa scapi de anxietate

Terapia cognitiv comportamentala este modul cel mai eficient de a lupta contra anxietatii. Inca sunt suficiente persoane care evita terapia pentru ca o vad ca pe un tratament dedicat persoanelor slabe de inger sau cu ceva probleme neurologice. Dar terapia, in special cea cognitiv comportamentala, este cu argumente cea mai buna metoda de combatere a anxietatii care iti fura linistea si optimismul de zi cu zi.

Iti schimbi modul de a gandi pe care il stiai pana acum si constientizezi ca zilnic esti supus la bombardamentul a zeci de mii de informatii, fiecare generand propriile sale ganduri si inveti cum sa faci un filtru intre ele, fara sa te lasi coplesit de emotiile specifice fiecarui gand parazit in parte. Pur si simplu, ideea de baza din spatele terapiei cognitiv-comportamentale este ca, daca e adevarat ca suntem ceeace gandim, trebuie sa invatam sa controlam si sa dominam noi ceeace gandim.

Citeste si Sfatul Parintilor!
Foto: www.davidmansaray.com

Drogul care mananca trupul: isi cumpara moartea cu 2 euro pe doza!... Scapa de raceala cu remedii din natura...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x