Ce să mâncăm ca să răcim mai rar sau ca să trecem cu bine de sezonul rece? Dan Ocheșelu, medic nutriționist, a făcut câteva recomandări pentru Ziarul de Vrancea. Sistemul imunitar este o rețea interactivă de organe, celule și proteine care protejează corpul de viruși și bacterii sau orice substanțe străine.
Când sistemul nostru imunitar funcționează corect, nici măcar nu îl observăm. Atunci când performanța sistemului nostru imunitar este compromisă, ne confruntăm cu diferite boli. Este important să ințelegem că alimentele pe care le consumăm pot să slăbească sau să întărească sistemul imunitar, pentru că o alimentație corectă va oferi blocurile de bază pentru construcția acestuia.
1) Vitamina D
Vitamina D are mai multe funcții importante, printre care enumerăm reglementarea absorbției de calciu și fosfor dar și facilitarea funcțiilor sistemului imunitar. Vitamina D este de fapt un hormon pe care corpul nostru îl produce dintr-un precursor al colesterolului (7-dehidrocolesterol), la nivelul pielii atunci când este expusă la razele ultraviolete B. În sezonul rece, atunci când nu putem face Vitamina D prin expunerea la soare, o putem obține în cantități mici din alimentație, de aceea se recomandă suplimentarea cu vitamina D3(colecalciferol). Alimentele cu cel mai ridicat conținut în vitamina D sunt: uleiul de ficat de cod, somon, macrou, sardine, lapte crud, gălbenuș de ou, ciuperci. Este indicat ca înainte să înceapă sezonul rece să faceți o analiză pentru a măsura cantitatea de vitamină D din sânge (25(OH)D test). O concentrație optimă ar trebui să fie între 40-80 ng/ml. Dacă rezultatele testului sunt sub nivelele menționate anterior, consultați un doctor sau un nutriționist pentru a vedea cât trebuie să suplimentați pentru a ajunge la parametri optimi. Atenție, vitamina D3 este solubilă în grăsime și trebuie luată după masă pentru o bună absorbție
2) Probiotice
Probioticele sunt bacterii vii care sunt benefice pentru sănătatea noastră, în special pentru sistemul digestiv. De obicei ne gândim la bacterii ca la ceva care provoacă boli. Dar corpul nostru este plin de bacterii, atât bune cât și rele (Stiați că în corpul uman sunt de 10 ori mai multe bacterii decat celule umane?). Probioticele sunt numite adesea bacterii "bune" sau "utile" deoarece stimulează funcția imună a organismului și sunt prima barieră în prevenirea infecțiilor. Alimentele bogate în probiotice specifice zonei noastre sunt: legumele fermentate (varza murată,castraveți murați) și lactatele fermentate (kefir și lapte bătut de casă, brânză fermentată)
3) Zinc
Zincul este un mineral esențial care joacă un rol în peste o sută de reacții enzimatice în organism, de aceea consumul de alimente bogate în zinc este foarte important. Beneficiile zincului provin din prezența sa în toate țesuturile corporale - este necesară pentru diviziunea celulară sănătoasă și acționează ca un antioxidant, combătând daunele provocate de radicalii liberi și încetinind procesul de îmbătrânire. Zincul este cunoscut pentru rolul central pe care îl joacă în sistemul imunitar, iar persoanele cu deficit de zinc au o sensibilitate crescută la o varietate de agenți patogeni. Mecanismele imunologice prin care zincul modulează sensibilitatea sporită la infecție au fost studiate timp de câteva decenii. Zincul este crucial pentru dezvoltarea normală și funcția celulelor care mediază imunitatea nespecifică (neutrofilele, celulele ucigașe naturale). Alimentele bogate în zinc sunt: carnea de miel, scoici, fructe de mare, semințele de dovleac, carne de vită, kefir, cacao, nuci caju, năut, ciuperci, carne de pui.
4) Vitamina C
Pentru o lungă perioadă de timp a existat o controversă dacă vitamina C poate contribui sau nu la prevenirea și tratamentul răcelilor obișnuite. Mai multe celule ale sistemului imunitar pot într-adevăr să acumuleze vitamina C și au nevoie de vitamină pentru a-și îndeplini sarcina, în special fagocitele și celulele t. Astfel, o deficiență a vitaminei C are ca rezultat o rezistență redusă împotriva anumitor agenți patogeni, în timp ce o aprovizionare mai mare amplifică mai mulți parametri ai sistemului imunitar. Alimentele bogate în vitamina C sunt: ardei gras, broccoli, conopidă, varză murată, citricele, kiwi, ananas, căpșune.
5) Vitamina E
Vitamina E, principalul antioxidant (solubil în grăsime) prezent în toate membranele celulare, este un nutrient important pentru funcția imună optimă. Nivelurile ridicate de vitamina C protejează vitamina E din țesuturi, ele lucrând împreună la sporirea imunității. Alimentele bogate în vitamina E sunt: migdale, spanac, cartofi dulci, avocado, semințe de floarea soarelui, dovleac, păstrăv, ulei de măsline.