- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Cum se manifesta
Alergia se defineste ca reactie a sistemului imunitar la un agent care in mod curent este inofensiv - respectiv o proteina din alimente sau polenul - dar pe care organismul il considera periculos. Pe acest fond, apar simptomele de tipul urticariei: eczema sau rinita.
La unii pacienti, medicamentele - de exemplu, antibioticele - provoaca acest tip de reactie imunitara. Totusi, in cazul unor persoane, care sufera de o forma severa de hipersensibilitate la medicamente, nu contra medicamentului ar reactiona sistemul imunitar, ci contra unui virus trezit de pastila cu pricina.
Echipa profesorului Philippe Musette a monitorizat 40 de pacienti afectati de acest tip de sensibilitate. Pe langa reactiile pe piele, la acesti pacienti au fost constatate afectiuni ale ganglionilor, ficatului, plamanilor si rinichilor. Simptomele acestora sunt comparabile cu cele ale unei infectii cu virusul Epstein Barr (EBV), virus din familia Herpes, precizeaza profesorul Philippe Musette.
La pacientii care fac reactii de hipersensibilitate se inregistreaza o crestere a virusului in sange si o reactie imunitara specifica dirijata impotriva EBV.
Noi am observat ca medicamentele incriminate puteau reactiva virusul Epstein Barr, exisistent in forma latenta in limfocitele B la peste 90% din populatie, spune profesorul Philippe Musette.
Cercetatorii din Rouen sunt preocupati sa explice de ce reactivarea EBV nu se inregistreaza decat la unele persoane. Avem niste explicatii de ordin genetic. In prezent, suntem preocupati sa descoperim cauzele acestei reactivari virale si sa le verificam, anunta profesorul Philippe Musette.
La ce medicamente sa fim atenti
Printre medicamentele care provoaca asemenea reactii, in prima linie sunt antibioticele, in special, cele din clasa cefalosporine (peniciline si derivate) si sulfamidele.
Alergii mai produc aspirina, antiinflamatoarele nesteroidiene (administrate contra durerilor reumatice), anestezicele locale.
Sunt posibile reactii alergice la medicamente ce se adreseaza sistemului cardiovascular, la antiepileptice, neuroleptice, vitamine, la produse care contin chinina, chiar la unele medicamente eliberate fara reteta si la unele preparate homeopatice.
Citeste jurnalul.ro
Eco-Atkins, mai buna decat dieta originala... Fa exercitii cu gantere pentru brate!...