- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Autorităţile americane nu consideră că produsele legale de vapat sunt de vină pentru îmbolnăvirile din SUA şi avertizează consumatorii să nu utilizeze extract de canabis (THC) şi nici produse de vapat din surse neautorizate.
”În cea mai recentă comunicare a sa, FDA nu face nici o referire la produsele legale de vapat, ci întăreşte avertismentul adresat consumatorilor de a stopa imediat utilizarea THC (tetrahidrocanabinol - extras de cannabis) în ţigările electronice, ca urmare a peste 1.000 de rapoarte medicale despre afecţiuni pulmonare şi chiar a unor decese”, transmite Asociaţia Industriei de Vaping din România (AIV) într-un comunicat referitor la concluziile Agenţiei Alimentelor şi Medicamentelor din SUA (FDA) referitoare la cazurile de îmbolnăvire în lanţ din SUA care iniţial au fost atribuite în mod eronat vapatului. ”Majoritatea probelor testate de către state sau de către FDA au fost identificate ca produse de vapat care conţin THC. Prin această investigaţie, am descoperit, de asemenea, că majoritatea pacienţilor afectaţi de aceste boli au raportat că au folosit produse care conţin THC, ceea ce sugerează că produsele de vapat cu THC joacă un rol în aceste îmbolnăviri”, au declarat reprezentanţii Agenţiei americane.
Aşadar, concluziile preliminare al FDA arată că nu produsele de vapat legale, cumpărate din magazine, au cauzat recentele îmbolnăvirile din SUA, ci extractul de marijuana procurat de pe piaţa neagră pe care utilizatorii l-au pus în aceste dispozitive, precizează AIV. Recomandările autorităţilor americane sunt următoarele: ”nu folosiţi produse de vapat care conţin THC (cannabis); nu folosiţi produse de vapat achiziţionate de pe stradă sau din alte surse ilicite mai ales (şi în niciun caz pe cele cu THC); nu modificaţi şi nu adăugaţi substanţe - precum THC sau alte uleiuri – în produsele de vapat achiziţionate legal din unităţile de vânzare cu amănuntul”. De asemenea, minorii şi femeile însărcinate sunt sfătuiţi să nu utilizeze ţigări electronice, indiferent de substanţă, iar adulţii care nu fumează nu ar trebui să înceapă să utilizeze aceste produse. ”Dacă sunteţi adult şi folosiţi ţigări electronice în loc de ţigări, nu vă reapucaţi de la fumat. Dacă alegeţi să utilizaţi aceste produse, monitorizaţi eventualele simptome (tuse, respiraţie sacadată, dureri în piept) şi căutaţi imediat asistenţă medicală”, transmit reprezentanţii AIV, referindu-se la recomandările FDA. AIV reaminteşte că prezentarea acestor cazuri de către mass-media românească şi de anumite personalităţi din lumea medicală ”a fost de un alarmism absolut gratuit, fiind însoţită de o serie de aserţiuni absolut surprinzătoare: pe lângă reluarea ideii că vapatul ar fi de vină pentru aceste decese (deşi investigaţia era încă în curs şi fără nici o concluzie), a apărut şi recomandarea către adulţi de a evita vapatul”. ”Prin anunţul FDA sunt infirmate afirmaţiile cel puţin discutabile în privinţa vapatului făcute de numeroase persoane publice fără a aştepta măcar concluziile preliminare ale anchetei, şi aducând astfel mari deservicii luptei împotriva tabacului. Instituţiile de reglementare din România trebuie să bazeze deciziile de reglementare cruciale pentru sănătatea fumătorilor şi lupta împotriva fumatului pe adevărul ştiinţific, iar concluziile anchetei FDA vin să reconfirme faptul că aceste produse sunt sigure”, conchide comunicatul AIV. Asociaţia Industriei de Vaping (AIV) reuneşte unele dintre cele mai importante companii de pe piaţa de vapat din România – producători, distribuitori, specialişti – cu scopul de a reprezenta acest sector de activitate în relaţia cu autorităţile statului şi opinia publică din România. AIV operează independent de piaţa de tabac, sau de farma si doreşte să devină un veritabil partener al instituţiilor statului cu atribuţii în zona de sănătate publică şi să contribuie la o schimbare in bine pentru fumătorii din
Sursa : news.ro