Cumpărăm sucuri ca să ne hidratăm în zilele caniculare şi riscăm să ajungem la spital, cu probleme grave. Asta pentru că tot mai mulţi comercianţi nu respectă legea şi lasă băuturile să fiarbă la soare, la temperaturi uriaşe. Specialiştii spun că, din cauza căldurii, substanţe periculoase din ambalaje, precum aluminiul, ajung în băuturi. Inspectorii de la Protecţia Consumatorilor au găsit, pentru a doua oară luna aceasta, nereguli grave în depozitele din Capital
La 30 şi ceva de grade, în bătaia soarelui. Aşa stau zeci de baxuri cu apă, sucuri sau băuturi alcoolice. Marfa zace în curtea unui magazin engros deşi ar fi trebuit ţinută într-un depozit autorizat.
În faţa inspectorilor OPC, comerciantul nici măcar nu înţelege cât de grav e ceea ce face: „Nu am avut stivuitor, aia-i problema. Se mai întâmplă”
„Am constatat chiar vădite modificări de aspect ale unor produse, respectiv apei minerale plate şi carbogazificate, vin, la care s-a putut observa că lichidul a devenit opalescent cu sedimente şi impurităţi. Şi, bineînţeles, deformări ale buteliilor”, a declarat Ene Daniela, inspector ANPC.
Situaţia e cu atât mai îngrijorătoare cu cât inspectorii descoperă nereguli la fiecare control. În urmă cu două săptămâni, autorităţile au găsit la depozitul unuia dintre cei mai mari producători de băuturi răcoritoare mii de sticle cu sucuri carbogazoase ţinute în soare, la 48 de grade!
Ţinute la peste 40 de grade şi transportate în camioane fără sisteme de răcire, băuturile devin toxice, chiar dacă au fost puse în frigider după expunerea la soare. Coloranţii suferă modificări, iar asta schimbă gustul şi aspectul răcoritoarelor. Sucurile cu pulpă fermentează şi din cauza căldurii, substanţele din ambalaje, fie ele din carton, metal sau plastic, ajung în compoziţia băuturilor. Vorbim aici despre aluminiu, ftalaţi, fluor sau antimoniu, substanţe despre care specialiştii spun că pot fi cancerigene.