Antena Căutare

Boala Parkinson - cauzata de o lipsa de vitamina D?

Autorii studiului au plecat de la ipoteza potrivit careia boala Parkinson, boala neurologica cronica, localizata in zona sistemului nervos central si responsabila de tulburari motorii cu evolutie progresiva, ar putea sa fie consecinta unei carente accentuate de vitamina D.

In opinia cercetatorilor finlandezi, lipsa acestei vitamine ar provoca o pierdere de neuroni, care au misiunea de a sintetiza dopamina pe care o folosesc ca neurotransmitator. Pentru a colecta dovezile necesare sustinerii ipotezei, cercetatorii finlandezi au masurat nivelul de vitamina D la 3.000 de persoane timp de doi ani.

Apoi, aproximativ 30 de ani au monitorizat frecventa acestei boli la subiectii inclusi in studiu. Astfel, cercetatorii au ajuns la concluzia ca, atunci cand scade nivelul de vitamina D, creste riscul de a dezvolta boala Parkinson. Dar misiunea cercetatorilor finlandezi nu s-a terminat.

Deoarece ramane ca ei sa explice mecanismele de actiune ale vitaminei D si sa determine care este concentratia sanguina optima de vitamina D, astfel incat sa previna acest tip de boala neurologica. De asemenea, mai trebuie stabilit incepand de la ce nivel se instaleaza riscul de toxicitate.

Boala Parkinson se particularizeaza prin scaderea cantitatii de dopamina la nivelul creierului. Dopamina este un neurotransmitator esential in procesul de comunicare intre celulele nervoase. Scaderea nivelului de dopamina genereaza o diminuare a coordonarii intre diferitele zone ale creierului care controleaza muschii scheletici.

Articolul continuă după reclamă

La ora actuala nu exista un tratament care sa vindece aceasta boala, in schimb este posibila intarzierea evolutiei acesteia.

Vitamina D este preponderent liposolubila (solubila in grasimi). Doar o mica parte din aceasta vitamina provine de alimentatie. Uleiul de peste, ouale, untul si ficatul sunt alimente care reprezinta o sursa de vitamina D.

Insa cea mai mare parte a necesarului de vitamina D este sintetizata de organismul omului plecand de la un derivat al colesterolului, sub actiunea directa a razelor ultraviolete B. Astfel, chiar si printr-o scurta expunere la soare, reusim sa acoperim necesarul de vitamina D.

Aceasta vitamina este implicata in absorbtia calciului si a fosforului. Joaca un rol decisiv in procesul de mineralizare a sistemului osos. Ar putea, de asemenea, sa contribuie la reducerea riscului de cancer, boli cardiovasculare si a diabetului la pacientul adult, sustin autorii studiului aparut in Archives of Neurology.

foto: todaysseniorsnetwork.com


Afla care sunt vitaminele si mineralele care fac minuni!... Cum sa fii in forma la 20... si ceva de ani...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x