Aceasta concluzie imbucuratoare a survenit in urma analizarii a sute de lucrari stiintifice care contineau informatii despre obiceiul de a bea cafea cu regularitate in cazul a 170.000 de americani si cu privire la starea lor de sanatate in decurs de 33 de ani. Obiectul curiozitatii lor a fost in primul rand cantitatea de cafea consumata pe zi de catre acesti voluntari.
Totusi, un fond genetic deficitar alaturi de cofeina ar putea juca un rol important in relatia dintre cafea si tensiunea arteriala astfel ca anumite persoane s-ar putea simti rau chiar si dupa numai o singura cescuta.
Punctul acesta de vedere a fost impartasit de mai multi experti in functionarea corpului uman, inclusiv Lawrence Krakoff, o somitate mondiala in probleme legate de hipertensiune. Acesta sustine ca nu vede in cafea un risc pentru tensiunea arteriala, cu amendamentul de a nu pierde din vedere unele aspecte din viata persoanelor dependente de cafea. „Daca un om consuma 12 cesti de cafea pe zi este normal sa nu doarma noaptea, iar oboseala este cel mai important factor responsabil de hipertensiune", explica Krakoff.
Pe de alta parte, cercetatorii canadieni de la Universitatea Guelph Humber (Toronto), sustin ca nu e tocmai bine sa-ti incepi ziua cu un sandvis si o cafea fierbinte. Mai exact, consumul de cafea dupa consumarea unui aliment gras (sunca, oua prajite, sandvis fast-food) poate creste nivelul de zahar din sange, chiar si in cazul unei persoane perfect sanatoase, la parametrii unui bolnav de diabet.
Ei spun ca in asociere cu acest tip de produse, cafeaua dubleaza efectul negativ al consumului de grasimi, explicatia constand in faptul ca grasimile saturate obstructioneaza diminuarea procentului de zahar din sange.
Citeste si Sfatul Parintilor!
Foto: oregonlive.com
VIDEO! Malocluzia, pericolul de a pierde dintii... Paracetamolul poate dubla riscul de imbolnavire de leucemie...