Antena Căutare

Cât de aproape trebuie să stăm față de televizor? Specialiștii au găsit distanța ideală, care te scapă de ochelarii de vedere!

Petrecem exagerat de mult timp în fața micului ecran, iar statisticile confirmă teoria!

Petrecem exagerat de mult timp în fața micului ecran, iar statisticile confirmă teoria! De foarte multe ori, fără să ne dăm seama, nu ținem cont de distanța mult prea apropiată de ecran. În acest mod ne punem vederea în pericol și nu numai! Experții spunt că un ecran prea mare sau prea mic suprasolicită ochii și cauzează dureri de cap sau chiar afecțiuni oculare.

În funcţie de dimensiunea ecranului, televizoarele se pot clasifica în trei categorii:

  • Mici, cu diagonala între 48-56 cm
  • Medii, cu diagonala între 80-100 cm
  • Mari, cu diagonala peste 100 cm

În cazul în care deja ai un televizor și nu se încadrează în recomandările noastre, te sfătuim să îi schimbi locul. Iar dacă vrei să achiziționezi unul nou, află dimensiunile camerei i stabilește locul în care vrei să îl instalezi!

Articolul continuă după reclamă

Acum există televizoarele cu ecran plat, LCD, LED sau plasmă. Cele mai noi modele sunt foarte subţiri, oferind mai multe opţiuni de amplasare a acestuia. Există şi ecrane curbate. Specialiştii susţin că LCD-ul are cea mai mare putere de iluminare, fiind astfel cel mai dăunător ochiului fiindcă transmite cea mai mare cantitate de lumină şi de radiaţii. Cele mai potrivite ar fi cele cu plasmă. Totuşi, ca fiabilitate LED-urile sunt preferate.


Cum calculezi distanța potrivită

Aceasta diferă în funcţie de calitatea semnalului tv, de tipul şi definiţia ecranului. Dacă ai un tv cu tub catodic (CRT), distanţa optimă de vizionare se calculează înmulţind diagonala televizorului cu cinci.

Petru celelalte tipuri de ecrane distanţa minimă între ochi şi televizor e bine să fie o diagonală şi jumătate, iar cea maximă de 3 ori diagonala. Te poţi orienta după tabelele următoare:

Ecran tip LCD şi LED
Diagonală Distanţa potrivită de vizualizare:

  • 48 – 55 cm 2,2 – 2,5 m
  • 55 – 81 cm 2,5 – 3,7 m
  • 81 – 107 cm 3,7 – 4,9 m
  • 107 – 132 cm 4,9 – 7 m

Ecran tip plasmă
Diagonală Distanţa potrivită de vizualizare:

  • Sub 76 cm Sub 3,4 m
  • 76 – 101 cm 3,4 – 4,6 m
  • 101 – 127 cm 4,6 – 5,8 m
  • 127 – 152 cm 5,8 – 6,9 m

Unghiul şi lumina

Este important şi unghiul format din locul în care priveşti şi marginile orizontale ale ecranului. Specialiştii ne recomandă ca acesta să nu fie mai mare de 15 grade. Adică, să fie puţin mai sus. Şi aici plasmele sunt mai bune decât LED-urile şi LCD-urile, dacă te uiţi mai mult seara la tv, din cauză că suprafaţa ecranului la acestea este mult mai lucioasă.

Nu pune televizorul în faţa unui geam, mai ales plasmele. Ochii obosesc mai repede. Dar nici într-o cameră fără nicio sursă de lumină. E bine să fie o lumină difuză, care să vină din partea stângă.

Sursa: libertatea.ro

FOTO CREDIT

Secretele frumuseții. Călcâiele fine se întrețin cu bicarbonat!... Nimic nu e mai bun ca sarea în bucate. Sau în ureche! Cel mai bun remediu natural pentru calmarea durerii...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x