- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Lygia Alexandrescu a explicat că lucrurile pot scăpa de sub control la copii, dar acestora nu trebuie să li se refuze consumul de dulciuri.
„La copii este o mare problemă. Ne îndepărtăm de acea doză zilnică de șase-șapte lingurițe pe z ice să includă tot aportul de zahăr rafinat. A refuza copilului dulce de Moș Nicolae este absurd și este lipsit de orice logică. Și atunci ne socotim ce îi place lui foarte mult. Ca și strategie – ce îi place foarte mult. Desertul preferat va fi în cantitate limitată. Să nu depășească 200 de kilocalorie. 200 este mult pentru un copil! Dar să fie desertul preferat. Și în rest vom mai cumpăra niște dulciuri care îi plac, dar după care nu se omoară.
O altă variantă este să facem prăjitură de casă în care nu punem zahăr, decât brun Xilitol din mesteacăn și pe farfuriuță îi mai punem un pic de miere. Acestea sunt niște strategii legate strict de ziua de astăzi. Însă, micul dejun nu trebuie să lipsească astăzi în special, pentru că dacă el este sătul și a avut dimineață puțin unt, un pic de cașcaval, un pic de mușchiuleț - proteinele acestea nu îăi dau voie să aibă acea nevoie fantastică atunci când vede acea multitudine de dulciuri. La grădiniță sau la școală îi dăm un dulce de casă, în așa fel încât seara sau după-amiaza când vine acasă și vede toate acele dulciuri să poată controla situația”, a explicat Lygia Alexandrescu.
Ea a mai recomandat ca dulciurile să fie făcute cadou mai departe, împreună cu copiii, care ar putea primi, astfel, o lecție de generozitate.
Nici la adulți lucrurile nu sunt mult diferite. Lygia Alexandrescu a explicat care este secretul.
„Cine nu se lasă până nu dovedește o ciocolată mare, clar nu a avut mic dejun! Și clar nu a avut o gustare de fructe – o banană, un strugure. Pâinea să nu lipsească! Să terminăm cu mitul pâinea la zid! Pâine de calitate și nu mai mult de 70 de grame. Și la prânz avem nevoie de un carbohidrat de bună calitate – un cartof dulce sau copt, de până la 150 de grame – în acest fel, după-amiază reușim să mâncăm doar un rând de ciocolată și ăla să fie cum multă, multă cacao, pentru că acea cacao amăruie inhibă pofta de dulce”, a spus ea.