Plajele din România sunt mai riscante decât ai crede, din cauza temperaturilor ridicate. Chiar dacă ai făcut un efort să ajungi la mare, e bine să nu stai la soare între anumite ore.
În condiții normale, ai crede că vremea senină și soarele puternic sunt perfecte pentru o zi la plajă și câteva momente de bălăceală. În realitate însă, situația nu este chiar atât de simplă. Riscurile la care te expui sunt mult mai mari decât ai crede la prima vedere. Prima soluție ar fi să te retragi în cameră în jurul amiezii.
Un studiu realizat pe litoralul românesc cu un senzor de radiații și o cameră termică a analiza gravitatea radiațiilor la care te expui. În plus, nici temperaturile extreme nu-ți fac bine. Pe plajele de la noi, razele ultraviolete au atins un nivel de 10 din 10, iar consecințele se văd cu ochiul liber. Zeci de persoane apelează la echipele medicale din corturile de prim ajutor.
La miezul zilei, un experiment făcut cu o cameră termică arată că pielea turiștilor depășește 40 de grade după doar câteva minute pe plajă. Din păcate, pentru că au făcut un efort financiar și au doar câteva zile la dispoziție pentru bronzul perfect,sute de turiști ignoră în fiecare zi riscurile de sănătate.
„Ceea ce vedem noi nu este căldura corpului ci este reflexia infraroşu a corpului la suprafaţa apei. 39 de grade pielea expusă la soare. Chiar dacă noi nu simţim căldura datorită vântului care ne răceşte pielea radiațiile ne bombardează pielea şi de aceea apare înroşirea şi bronzul”, a explicat Lucian Bordea, specialist în termoviziune.
Problemele de sănătate la care te expui pe plajă nu țin însă doar de radiații. Unii au ajuns la spital cu șoc termic, după ce au intrat entuziasmați în apa mării. Aceasta din urmă era cu 20 de grade mai rece decât temperatura de afară.
„Să nu intre brusc, să intre treptat pentru că ei intră încălziţi şi apa fiind rece există riscul să facă o criză şi se poate ajunge la leşin. Recomandăm folosirea cremelor cu grad ridicat de protective deoarece sunt cele mai benefice în această perioadă cât soarele este foarte puternic.”, a explicat asistentul medicat Iuliana Smoc.