- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
A început școala, iar părinții se găsesc din nou în fața dilemei pe care o reprezintă pachetul pregătit pentru cei mici.
Mulți factori țin de compoziția acestuia, de la cei economici, până la timpul de pregătire și preferințele fiecărui copil.
Cu toate acestea, specialiștii trag un semnal de alarmă în ceea ce privește cea mai populară alegere: sendvișul.
Cât de periculos este cel mai popular pachețel al celor mici. Părinții nici nu bănuiesc cât de nociv e
Sendvișul este rapid de preparat și cu siguranță există o variantă pe care orice mofturos o consumă cu plăcere.
Însă specialiștii le recomandă părinților să evite să le dea micuților la pachet sendvișuri. Potrivit Antena 3 CNN, Sorin Mierlea, președintele InfoCons, a anunțat că, în urma unor teste, s-a demonstrat faptul că sendvișul conține mai mult zahăr decât o doză de suc. În plus, conține și alți aditivi.
„Vrem să-i facem un sendviș copilului și luăm un salam cu 10-11 aditivi, ketchup cu 10-11 aditivi, un muștar cu 7-8 aditivi, o pâine cu 10 aditivi, păi doar în acel sendviș am ajuns la 50 de substanțe chimice din care mai mult de 70% se regăsesc în toate produsele folosite.
Ceea ce înseamnă că luăm acea cantitate de 2, 3, 5 ori. Mai luăm după aceea și ceva dulce, mai bem și o băutură carbogazoasă, și ajungem la un mic dejun cocktail de 100 de aditivi la o singură masă.
Citește și: Rețeta lui Carmen Brumă pentru biscuiți fără zahăr. Cum să iasă gustoși și sănătoși
Iar dacă ne uităm pe etichetă scrie cantitatea zilnică estimată sau doza zilnică recomandată. Asta este valabil pentru un adult de 30 de ani, nu despre un puști de 7 ani”, explică șeful ANPC.
„În al doilea rând, ne uităm că în pâine este zahăr, în ketchup este zahăr, în muștar este zahăr, în salam este zahăr, și ne dăm seama că într-un sendviș este mai mult zahăr decât într-un pahar de băutură carbogazoasă sau într-o prăjitură, pentru că în prăjitură este posibil ca nici să nu pună zahăr, să pună un substitut de zahăr ca să fie dulce, pentru că poate este mai ieftin.
Și ne trezim că la o singură masă, într-un singur sendviș, găsim până la 17 pliculețe de zahăr. Păi dacă te pun să mănânci 17 pliculețe de zahăr acum, nu poți. Și ne trezim că avem copii, la vârste foarte fragede, insulino-dependenți”, continuă acesta.
Citește și: Medicool sezonul 6, 16 martie 2024. Cum recunoaștem dacă suntem sau nu dependenți de zahăr
Sorin Mierlea vorbește despre echilibrul pe care trebuie să-l aibă oamenii în obiceiurile de consum și, mai ales, despre atenția lor la detalii care le pot salva viața.
Sunt puțini cei care citesc cu adevărat eticheta produselor pe care le achiziționează și își fac planul de acasă pentru a consuma mai puțini aditivi și mult mai puțin zahăr. Totodată, numărul mic de persoane care implementează astfel de obiceiuri și pentru cei mici se regăsește în numărul mare ce cazuri de copii cu rezistență la insulină.
De asemenea, Sorin Mierlea recomandă părinților să evite să pună dulciuri în pachetul pentru școală al copiilor, lucru susținut de cadrele didactice care se confruntă cu stările de agitație ale acestora în timpul orelor, dar și cu lipsa lor de concentrare.