Mezelurile și-au făcut loc de-a lungul timpului pe mesele a milioane de români, fiind alimente ce pot fi consumate rapid. Din categoria mezelurilor face parte și șuncă de Praga, un aliment ce trece printr-un proces intens de prelucrare, astfel încât produsul rezultat să reziste mai mult, să aibă un gust cât mai plăcut pentru consumator și un cost cât mai mic, dar este dăunător sănătății noastre.
Cel mai recent studiu al inspectorilor de la Asociația pentru Protecția Consumatorilor InfoCons arată că nu există șuncă de Praga fără E-uri. Mai exact, studiul este realizat pe 13 produse de tip șuncă de Praga care se găsesc pe rafturile magazinelor din România și ca urmare a lui, în ceea ce privește numărul de E-uri, a reieșit faptul că acesta variază între 4 și 10 E-uri.
Ce înseamnă asta mai exact? Nu există șuncă de Praga fără E-uri, însă cele mai puțin dăunătoare au un număr de patru, maxim șase tipuri de E-uri, iar cele ce depășesc șase au un grad mai ridicat.
”Șunca de Praga de nota 10? Da, însă ne referim la E-uri. Nu știm rețeta originală în calitatea noastră de consumatori, este complicat să fim cu toții mezelari, dar știm cu toții să consumăm și putem fi consumatori experți luând informații de la InfoCons. Astfel, putem mânca șuncă de Praga și cu mult mai puține E-uri dacă citim eticheta și ne informăm. Să nu uităm! Șunca de Praga nu o mâncam singură, ci o combinăm și cu o felie de pâine, cu muștar, cu o băutură carbogazoasă, astfel încât numărul de E-uri crește și, mai rău, multe din acestea se regăsesc în mai multe din produsele pe care le consumăm la o masă. Așadar, informează-te și consumă responsabil!”, a declarat Sorin Mierlea, președinte InfoCons.