Castraveții murați, gogoșarii simpli sau cu conopidă sau ardei iuți, iată doar o parte dintre murăturile îndrăgite de români. Acestea nu lipsesc de pe masa atunci când vine vorba de sărbătorile de iarnă. Uneori, acestea sunt savurate la tocănițe, fripturi sau mâncăruri tradiționale.
Uneori mâncăm murături simple, goale, de poftă. Totuși, specialiștii au găsit și explicația pentru acest lucru.
Ce înseamnă dacă poftești la murături
Celebrul site statista.com a dezvăluit faptul că, în anul 2019, mai bine de patru milioane și jumătate de americani au consumat șase sau mai multe borcane cu murături într-un an. În saramură sau în oțet, murăturile merg de minune cu o varietate de mâncăruri și au marele avantaj că sunt sărace în calorii.
Vezi mai multe imagini în GALERIA FOTO de mai sus.
Puțini știu însă faptul că murăturile conțin 23% din doza zilmnică de vitamina K, care este utilă corpului atunci când vine vorba despre coagularea sângelui. De asemenea, acest aliment conține între 21 și 24% din doza zilnică recomandată de vitamina A, ce este benefică pentru sistemul imunitar și pentru vedere.
citește și: Care sunt beneficiile consumului de murături pentru sănătatea organismului
Dar ce înseamnă dacă poftești prea des la murături? În primul rând, dacă ești femeie, multă lume va considera (sau va glumi) că ești însărcinată, fiindcă micii castraveți din borcane par să fie în topul preferințelor gravidelor.
Ce înseamnă dacă ți-e poftă de murături
Totuși, specialiștii trag un semnal de alarmă și dezvăluie faptul că o poftă constantă de murături arată, de fapt, că ești deshidratat. Când nivelul electroliților din organism scade îngrijorător de mult, organismal transmite către creier semnalul și astfel apare pofta de castraveți, gogoșari sau alte nebunii „tratate” cu saramură sau oțet. Poate că nu întâmplător sportivii consumă des zeama din borcanele cu murături, tocmai pentru a-și restabili echilibrul de electroliți din corp.
citește și: Ce se poate întâmpla dacă bei zeamă de murături în fiecare zi. Efecte asupra sănătății
De asemenea, pofta de murături mai poate arăta faptul că îți lipsește din organism o vitamină sau un mineral conținut de acest ingredient.
Ce înseamnă dacă ți-e poftă de murături
Totuși sunt și mulți experți care consideră că pofta de murături are legătură și cu faptul că acest aliment este sărat, un gust apreciat de corpul nostrum și care, extrem de rapid, poate da dependență. De asemenea, pofta de murături sau de alte alimente sărate poate arăta despre o persoană faptul că are probleme cu tensiunea arterială.
Alte beneficii pe care le mai au murăturile
Antioxidanții pe care îi conțin murăturile ajută în lupta organismului contra radicalilor liberi, substanțe care se formează în organism și care provoacă boli grave, cum sunt cancerul sau afecțiunile cardiace. De asemenea, murăturile ajută diabeticii să își regleze nivelul de colesterol din organism.
Ce înseamnă dacă ți-e poftă de murături
Murăturile au un conținut mare de vitamine și minerale, precum calciul, magneziul sau potasiul.
Aceste alimente, pe lângă gustul deosebit de bun,au rolul de a întări sistemul imunitar prin aportul de lactobacili pe care îl aduc în organism.
De exemplu, 1 gram de murături, sau 1 mililitru de lichid din aceste probiotice naturale( murăturile), ne aduce de la 1 milion până la 1 bilion de bacterii și astfel ne repopulăm tractul digestiv și organismul începe să producă: serotonină, toate vitaminele din grupa B, aminoacizi, acizi grași esențiali.
De ce ne îngrășăm iarna. Puțini știu răspunsul real și ce pot face ca să evite acest lucru...