Antena Căutare

Ce înseamnă un implant dentar

Implantul dentar este cea mai bună soluție atunci când trebuie să înlocuiești unul sau mai mulți dinți pierduți. Această procedură prezintă mai multe avantaje decât alte soluții disponibile precum punțile dentare sau proteza. Află din acest articol ce presupune un implant dentar, când este acesta recomandat și dacă există cazuri în care procedura nu poate fi realizată.

Implantul dentar este cea mai bună soluție atunci când trebuie să înlocuiești unul sau mai mulți dinți pierduți. Această procedură prezintă mai multe avantaje decât alte soluții disponibile precum punțile dentare sau proteza. Află din acest articol ce presupune un implant dentar, când este acesta recomandat și dacă există cazuri în care procedura nu poate fi realizată.

Realizarea unui implant dentar prezintă numeroase beneficii: redă funcția danturii, menține un aspect asemănător cu cel al unui dinte natural, rezistă în timp și previne distrugerea osului maxilar, care, în lipsa dinților, se resoarbe. De aceea, chiar dacă este mai scump ca alte proceduri stomatologice, implantul reprezintă cea mai bună soluție pentru înlocuirea dinților pierduți.

Tot ce trebuie sa stii despre un implant dentar

Implantul dentar presupune inserarea unei rădăcini artificiale în osul maxilarului sau a mandibulei, care va înlocui astfel un dinte pierdut. Această rădăcină seamănă cu un șurub și este fabricată din titan, un material tolerat foarte bine de organism. Deasupra acestui „șurub” se construiește o coroană dentară, care va arăta la fel ca un dinte natural. Implantul nu se mișcă în timp ce vorbești sau mănânci, astfel încât nimeni nu va ști că nu este dintele tău natural.

Articolul continuă după reclamă

Durata de viață a unui implant dentar este foarte mare. În mod normal, dacă respecți cu strictețe indicațiile medicului stomatolog privind igiena dentară și nu suferi traumatisme, un implant dentar rezistă chiar și 25 - 30 de ani.

Ce înseamnă un implant dentar

Implantul este recomandat atunci când dintele natural nu mai poate fi salvat și trebuie îndepărtat sau cade pur și simplu din cauza parodontozei sau a unor traumatisme grave. În aceste situații extreme, dintele pierdut trebuie înlocuit, pentru că altfel va fi afectată masticația și osul maxilarului va începe să se resoarbă.

Un alt avantaj al implantului constă în faptul că acesta nu provoacă afectarea dinților alăturați, așa cum se întâmplă în cazul punților dentare, care necesită șlefuirea dinților vecini.

Ce înseamnă un implant dentar

Care sunt etapele de tratament în cazul unui implant dentar

Prima etapă a efectuării unui tratament de implant dentar constă în realizarea unei tomografii dentare. Astfel, medicul stomatolog va observa care este starea osului și a dinților vecini și va ști dacă procedura poate fi realizată în siguranță.

De asemenea, specialistul trebuie să cunoască istoricul tău medical, pentru a fi sigur că nu există contraindicații ale implantului. Acesta nu poate fi realizat dacă pacientul suferă de diabet, de anumite forme de cancer sau de boli cardiovasculare grave sau dacă acesta prezintă un risc crescut de hemoragie. Pentru a verifica dacă există vreun risc pentru pacient, medicul va recomanda efectuarea mai multor analize de sânge.

Din fericire, vârsta nu reprezintă un impediment și, astfel, implantul dentar poate fi realizat oricând. După evaluarea stării de sănătate, medicul va trata orice altă problemă stomatologică care ar putea exista și care ar putea pune în pericol reușita implantului. Acesta va curăța tartrul și va trata eventualele carii existente. Infecțiile sau inflamațiile de la nivelul dinților și a gingiilor trebuie să fie, de asemenea, tratate înainte de implant.

Ce înseamnă un implant dentar

Tratamentul propriu-zis începe prin înlăturarea dintelui bolnav (dacă acesta mai există) și înlocuirea rădăcinii scoase cu cea artificială (implantul din titan). Dacă osul a fost afectat, medicul poate face și o adiție de os, astfel încât implantul să se fixeze bine și să nu fie respins de organism. După această operație, care se realizează sub anestezie, urmează o perioadă de aproximativ 6 luni, timp în care implantul este asimilat perfect în osul maxilarului.

După acest interval, „șurubul” din titan va fi acoperit cu o coroană dentară, care arată la fel ca un dinte natural. Desigur, există și tratamente care presupun construirea dintelui imediat după inserarea implantului, astfel încât nu va fi nevoie să aștepți câteva luni. Aceste tratamente sunt disponibile însă doar în anumite clinici, costă mai mult și e posibil ca în anumite situații să nu poată fi realizate, evaluarea inițială fiind esențială.

După finalizarea tratamentului, este obligatoriu să vii la dentist o dată la 6 luni, pentru o igienizare profesională a implantului. La fel de importantă este igiena dentară zilnică, efectuată la domiciliu, conform indicațiilor medicului. De asemenea, va trebui să renunți la fumat, dacă vrei să fii sigur să implantul va rezista în timp și că nu vor apărea complicații.

Iată ce presupune un implant dentar și de ce ar fi bine să alegi această variantă dacă trebuie să înlocuiești un dinte pierdut sau bolnav. Discută cu medicul stomatolog despre avantajele acestei proceduri și vezi dacă aceasta poate fi realizată și în cazul tău.

Boli cauzate de stres – Românii suferă din cauza stresului zi de zi... Iei anticoagulante? Iată 5 sfaturi pentru monitorizarea INR-ului la domiciliu...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 31 octombrie 2024. Andreea și Andra au câștigat suma de 25 000 lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 31 octombrie 2024. Andreea și Andra au câștigat suma de 25 000 lei Joi, 31.10.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x