Antena Căutare

Ce meniu recomanda nutritionistul imediat dupa nastere! Vezi meniul pe o saptamana!

Ela Craciun a stat de vorba cu doctor Ruxandra Plesea in legatura cu alimentatia mamicilor imediat dupa nastere. Specialistul in nutrititie a recomandat si ce ar fi bine sa manance proaspetele mamici, recomandand un meniu pentru fiecare zi a unei saptamani.

Ela Craciun, proaspata mamica, a stat de vorba cu doctor Ruxandra Pleșea, specialista in nutritie, și iată ce a aflat despre alimentatia unei mamici imediat dupa ce a nascut:

Cât ar trebui să slăbim pe lună după ce am născut?

- Asta diferă de la un caz la altul. Dacă am avut o greutate normală în timpul sarcinii, după faza inițială în care se pierd foarte multe kilograme, ar trebui să slăbim 2 kilograme pe lună pentru a nu ne dezechilibra, pentru a nu face vergeturi și pentru a nu ne pune sănătatea în pericol. Și suplimentarea în post partum este importantă. Dacă ținem o dietă de slăbire trebuie să ne asigurăm că ne bucurăm de suficienți nutrienți pentru că rezervele mamei sunt epuizate și o dietă de slăbire nu face decât să creeze un dezechilibru și mai mare.

Ce ar trebui să mănânc dacă alăptez?

Articolul continuă după reclamă

- Ne trebuie doar 500 de calorii în plus față de nivelul din presarcină. Așa că se recomandă să avem o dietă echilibrată cu de toate, fără exces de glucide rapide (pâine albă, orez alb, carbodhirați rafinați). Acestea trebuie să fie bine controlate. Fără sucuri, fresh-uri, dulciuri. Dar, în mare, e imp să avem surse de de toate, ca să zic așa. .Nu trebuie să neglijăm nici fructele și legumele, dar nici grăsimile și proteinele.

Există alimente care mă ajută să suplimentez cantitatea de lapte?

- De regulă, o bună hidratare și o dietă variată ne asigură cantitatea de lapte. Nu trebuie neglijată nici odihna mamei, somnul și liniștea acesteia. Pentru că aceștia sunt factorii care asigură menținerea lactației la parametri normali. Uneori, și dacă ai o dietă bună, dar nu ai un somn îndestulător sau nu ai ajutor și trăiești în stres emoțional poți avea probleme cu alăptarea.

Câtă vreme vorbim de mâncare sănătoasă, putem încerca orice. Uneori mămicile consumă anumite alimente de care au auzit că ar stimula lactația (cum ar fi ovăzul) și chiar și efectul placebo le poate ajuta să aibă mai mult lapte.

Există alimente interzise?

- Sunt multe grviduțe care pleeacă de la ideea că bebelușii vor avea colici dacă ele consumă anumite alimente. Eu cred că nu este o regulă generală și că fiecare mămică trebuie să-și observe bebelușul și să vadă care sunt alimentele la care bebelușul reacționează prost. Mai întâi testăm și apoi eliminăm.

Mai luăm vitamine când alăptăm?

- Da, de exemplu suplimentarea cu vitamina D și cu anumiți antioxidanți, cu acizi grași de tip omega 3 este benefică pentru că nici mama, nici fătul nu pot produce acești nutrienți esențiali. Ei pot să vină doar prin alimentație la mamă și apoi de la ea către făt. Așadar, dacă dieta ta este săracă în astfel de nutrienți, sulimentarea este o foarte bună alegere.

Ce părere ai desp ceaiurile pentru lactație, medicamente și alte produse care promit un lapte mult și bun?

- Dacă sunt testate și au primit acordurile pentru a se folosi (s-au efectuat cu studii și teste) merită încercate. Mai ales dacă vin ca recomandare a medicului.

Ruxandra i-a făcut și un meniu personalizat. Nu este o dietă, ci un meniu care ne ajută proaspetele mamici sa se hrăneasca cu toți nutrienții de care au nevoie pentru a putea alăpta.

Ziua 1

MIC DEJUN

-2 porții de cereale (secară, ovăz, mei , etc) făra adaos de zahar + ¼ de cană de fructe uscate sau fructe de pădure+2 lingurițe de semințe/ nuci mărunt tăiate
-1 pahar de lapte/iaurt semidegresat de capră sau vegetal

GUSTARE:

– 1 kefir/sana/iaurt de băut mare de capră și 3 sâmburi de nucă

PRÂNZ:

-Salată mare de legume proaspete cu 2 lingurițe de ulei în ea, lămâie și multe condimente
-120 gr piept de pui/ curcan la grătar
-1/2 cană de paste integrale fierte (sau paste fără gluten, paste de orez)

GUSTARE:

-2 fructe proaspete

CINA:

-Salată de ton cu legume cu o conservă de ton în suc propriu (maxim 120 gr), legume proaspete (roșii, castraveți, ardei, ceapă), frunze verzi (salată, rucola, spanac), morcov ras
-1 felie de pâine integrală sau ½ de cană de paste integrale gătite

Vezi pe blogul Elei si meniul din celelalte zile ale saptamanii recomandat de nutritionist tinerelor mamici: aici!

Dieta din Postul Crăciunului te ajută să slăbești 5 kilograme! Ce să mănânci... O nou amenințare bate la ușa României. O boală necruțătoare omoară zeci de mii de europeni!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist Vineri, 22.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x