Turmericul sau curcuma este o plantă extrem de valoroasă pentru organismul uman, folosită încă de acum 4000 de ani în tratarea afecțiunilor, în diete sau frumsețe. Dacă vrei să slăbești, să-ți detoxifiezi sau să îți fortifici organismul în sezonul rece, atunci trebuie neapărat să îl incluzi în dieta ta zilnică.
Deși este un ingredient ce se regăsește în bucătăria orientală, de turmeric sau curcuma longa a auzit aproape oricine. Turmericul mai este cunoscut și ca șofranul indian.
De ce să consumi turmeric
Pudra de turmeric este poate cel mai bine cunoscută că fiind unul dintre condimentele principale folosite in prepararea de curry. Asemenea ghimbirului, el poate fi gătit și proaspăt, dar poate fi și murat. Turmericul are un gust ușor amărui și piperat la gust, dar extrem de sănătos.
Turmericul este, în primul rând, aliatul de aur al creierului, fiind extraordinar în sănătatea mintală, dar și în bunăstarea întregului organism.
Turmericul, consumat zilnic, protejează creierul de tulburările cognitive care reduc capacitatea de memorare și învățare și care duc, în final, la demență și Alzheimer. Curcumina poate ajuta la întarzierea sau chiar eradicarea unor afecțiuni cognitive.
Ceai de turmeric
Cum slabești cu turmeric
Turmericul este un antiinflamator puternic, care acționează la nivel molecular. Confor studiilor publicate in Journal of Bilogical Chemistry au demonstrat că acesta poate bloca actiunea complexului de proteine NF-kb. Deși are un rol important în sistemul imunitar, acțiunea neregulată a moleculei NF-kb poate duce la infecții virale, șoc septic, boli inflamatorii și autoimune. Inflamația este doar un răspuns al sistemului nostru imunitar la infecții, iritații sau leziuni, însă în cazul inflamațiilor cronice, acestea pot lucra împotriva organismului.
Ceai de turmeric, pudră de turmeric, pastile de turmeric
Turmericul este și un excelent antioxidant, blocând radicalii liberi, toxicitatea din atmosferă, care pot grăbi îmbătrânirea și cauza boli autoimune sau cardiovasculare.
De asemenea, turmericul grăbește arderea grăsimilor, fiind un ajutor de nădejde împotriva kilogramelor în plus. Așadar, adaugă-l în diete!
Pudra de turmeric
Un studiu întreprins de centrul de cercetare în domeniul nutriţiei Jean Mayer Human Nutrition Research Center on Aging al Universităţii Tufts din Boston a relevat că pigmentul natural care dă turmericului culoarea galbenă, curcuma, poate duce la pierderea kilogramelor, deoarece inhibă dezvoltarea ţesutului adipos.
Turmericul conține proteine, fibre, vitamina E, C, K, niacina, fier, calciu, potasiu şi magneziu, un motiv în plus să îl adaugi în dieta ta zilnică.
Turmericul poate fi găsit sub diverse forme: pudra de turmeric poate fi adăugată ca și condiment în mâncare, salate sau smoothie-uri, dar poate fi achiziționat și sub formă de ceai sau pastile. Oricare dintre aceste variante ai alege, turmericul este aliatul tău în sezonul rece!