Daca a fost cules din gradina care se intinde in spatele casei, te poti bucura de un fruct proaspat, crescut chiar de tine, fara pesticide, deci in cel mai natural mod cu putinta.
Daca insa l-ai cumparat de la supermarket si pe eticheta scrie „Spania", atunci lucrurile stau cam asa: marul tau a vazut lumina soarelui la peste 2.500km distanta, a calatorit cu avionul pentru a ajunge la tine in Romania, a stat, probabil, cateva zile in depozit, apoi pe raftul de la supermarket, ceea ce inseamna ca i-a luat ceva timp pana sa-ti ajunga, in sfarsit, pe fructiera. Nu mai putem vorbi de prospetime in aceasta situatie.
Daca a fost crescut intr-o livada langa o zona poluata, marul din bucataria ta este incarcat cu un mesaj toxic.
Daca este verde, probabil iti inspira prospetime sau ti se strepezesc dintii cand il vezi. Daca este rosu, poate iti lasa gura apa. Daca este foarte copt, aproape sa se strice, poate „sa-ti spuna" ca ar da un gust nemaipomenit unei placinte de mere si ca ar fi bine sa te grabesti, daca mai vrei sa il poti manca.
Povesti sunt nenumarate, ideea este insa ca marul tau contine informatie (doar este materie, si materia este incarcata cu informatie, cum sustinea Einstein cu zeci de ani in urma).
Marul nu contine doar informatie. Mai are o calitate pe care medicina chineza a pus-o in valoare: energia. „Yin si yang sunt la fel de reali pentru chinezi cum sunt pentru noi proteinele si grasimile" („The Slow Down Diet. Eating for Pleasure, Energy and Weight Loss", de Marc David, Healing Arts Press, 2005, pg. 67).
Mancarea este, asadar, energie si informatie. Ea include vitamine, minerale, fibre, proteine, grasimi etc., dar este mai mult decat o suma de substante chimice, de compusi scrisi pe o eticheta. In interiorul ei sunt memorate toate informatiile despre cum a fost crescuta, culeasa, transportata, vanduta, preparata.
Mancarea este puternic incarcata informational, pentru ca spune foarte multe despre noi: cat investim in propria persoana si cat de mult ne valorizam (mancarea este de calitate sau nu), cum ne traim viata (cat de repede sau incet mancam arata cat de repede trecem prin viata, daca stim sau nu sa traim clipa), cum ne petrecem timpul in familie sau cu prietenii (mancam izolati, in fata calculatorului, sau ne distram la masa alaturi de cei dragi).
Ce inseamna mancarea?
Adina: „Nu stiu exact ce inseamna mancarea, dar o simt foarte generoasa cu mine: imi da motive sa ma scol dimineata cu placere (hmm, placinta cu urda si marar sau clatite cu miere si nuci), sa ma joc (cum de n-am descoperit framantatul aluatului in copilarie?!), sa invit prietenii pe la mine (cine e in stare sa refuze o masa buna?), sa-mi rasfat familia (cred ca o familie in care nu gateste nimeni e destul de trista)."
Mazi: „Mancarea e motiv de strans toti prietenii laolalta, pretext de experimentare, inseamna extravaganta si putin snobism, dar si radacinile bine infipte ale copilariei - invartita cu nuca, minciunele crocante, peste prajit in malai."
Citeste si Good Food Romania!
Foto: fiscalfizzle.com
Dieta simpla: 5 fructe si legume pe zi diferit colorate... VIDEO! Soarele, inamicul ochilor...