De foarte multe ori nu realizezi, dar sănătatea este cel mai important lucru din viața ta și a familiei tale. Ignorată atunci când toate lucrurile par să meargă perfect, aceasta este însă foarte fragilă și necesită atenție în permanență. În același timp, responsabilitatea față de propria sănătate nu ține niciodată cont de vârstă, însă odată cu timpul și riscurile apariției unei probleme mai complicate sunt mai mari, de aceea este important să fii în mereu vigilent și să ai întotdeauna analizele la zi.
Cele mai importante analize pe care persoanele trecute de 50 de ani ar trebui să le facă:
Tensiunea arterială
Odată cu depășirea pragului de 50 de ani, este important să îți monitorizezi constant tensiunea. O poți face chiar acasă, fără să te mai deplasezi la medic. Tensiunea arterială este importantă pentru că poate oferi câteva informații despre sănătatea inimii tale. Pe măsură ce înaintezi în vârstă, tensiunea tinde să crească, motiv pentru care aceasta ar trebui monitorizată încă de pe la 40 de ani în anumite situații. În Statele Unite ale Americii, unul din trei cetățeni americani se confruntă cu probleme cu tensiunea, iar de multe ori aceasta nu poate fi detectată după un simptom.
Analizele la prostată
După vârsta de 50 de ani, problemele la prostată în cazul bărbaților sunt mult mai frecvente, motiv pentru care analizele care să identifice anumite probleme, precum Urocultura, probele de urină, care pot detecta o infecție sau testul PSA, care arată câtă proteină cu acest nume este produsă de prostata ta și poate descoperi un început de cancer, sunt esențiale.
Endoscopia
Este recomandată endoscopia începând cu vârsta de 50 de ani și făcută la un interval regulat de cinci ani, dacă nu sunt probleme, deși potrivit organizației Colorectal Cancer Alliance, în anumite zone din Statele Unite ale Americii, este recomandată de la 45 de ani, la fel și în cazurile celor care au avut istoric în familie de cancer la colon. În SUA, riscul apariției cancerului la colon există în cazul unuia din 21 de bărbați și a uneia din 23 de femei.
Electrocardiograma
Recunoscută și sub numele de EKG, aceasta este cea mai bună modalitate ca medicul să poată să vadă cât de puternică, de stabilă și de sănătoasă este inima. Folosind mici electrozi, specialiștii pot verifica ritmul bătăilor inimii sau dacă circulația sângelui este mai greoaie decât ar trebui. Pentru persoanele trecute de 50 de ani, electrocardiograma ar trebui efectuată anual.
Mamografia
Cancerul la sân reprezintă un risc pentru femeile trecute de vârsta de 50 de ani, însă apogeul acestuia ca activitate este în jurul vârstei de 70 de ani. Astfel, mamografia este foarte importantă, mai ales dacă în familie există un istoric al acestei boli.
Glanda tiroidă
Problemele la glanda tiroidă pot apărea în orice moment, dar se pot agrava odată cu vârsta. Hormonul eliberat de această glandă are o strânsă legătură cu mai multe funcții ale corpului, inclusiv acumularea în greutate, creșterea părului și chiar și echilibrul hormonal general. Uneori, imposibilitatea de a te odihni, căderea părului și luarea rapidă în greutate pot fi explicate prin dereglări ale glandei tiroide, motiv pentru care testul THS trebuie făcut regulat.