- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Nigella Sativa, asa cum este denumit stiintific chimenul, a fost cunoscut din cele mai indepartate timpuri. Interesant este faptul ca nu numai inscrisurile laice pomenesc despre calitatile extraordinare ale semintei negre, dar si cele religioase. Din acest punct de vedere se poate spune ca realizeaza o neasteptata punte de legatura intre credinte, fiind pomenit atat in scrierile sfinte crestine cat si in cele musulmane. Ne putem referi astfel al chimen ca la un medicament sfant.
Nu se stie cu siguranta daca in urma scrierilor sfinte sau a constatarilor empirice cu privire la actiunile benefice de adevarat panaceu, chimenul negru a fost inclus obligatoriu ani de-a randul in „retetarul" folosit pentru prepararea hranei pentru legiunile romane. De asemenea, in antichitate, grecii au inclus in numeroase retete vindecatoare si uleiurile provenite din presarea chimenului negru, fiind convinsi de efectul benefic ce se putea obtine in cazul bolilor infectioase, digestive dar si a starilor de epuizare la sportivi, astfel ca se poate spune ca a fost si unul dintre primele forme de „dopaj" cunoscut in istorie.
In Germania, de pilda, nu numai ca se face o excelenta bautura alcoolica din el, este vorba despre Kummel, dar seminte de chimen se strecoara mirelui si miresei sale in buzunare pentru a avea parte de o casnicie lunga, roditoare si fericita. Ramanand la acest capitol trebuie sa amintim ca in vechiul Imperiu Britanic, sotii si sotiile considerate a avea inclinatii spre adulter erau tratati fara sa stie cu sirop de chimen disimulat in mancare si bauturi, efectul fiind considerat ca fiind excelent in ceea ce priveste diminuarea „dorului de duca" si a starilor de surescitare continua terminate adesea cu parasirea caminului conjugal.
Revenind la aspecte medicale, trebuie spus ca francezii il folosesc si astazi in retetele secrete ale branzei fermentate ca pe un ajutor neprecupetit la digestie. Folosirea chimenului negru pentru a calma colicile la sugari (prin presararea in apa de baie sau prin adaugarea in ceaiuri), precum si utilizarea infuziilor pentru calmarea bolilor de respiratie sunt practici folosite nu numai in toata Europa, dar si in tara noastra.
Cercetarile de laborator au aratat faptul ca exista in micutele seminte ale chimenului negru mai multe elemente decat ne-am fi putut imagina vreodata. Astfel, analizele au mai descoperit existenta carotenului care este transformat in ficat in vitamina A, atat de folositoare in cazul prevenirii oricaror forme de cancer. S-au mai evidentiat elemente ca de exemplu stimulenti sexuali, enzime digestive, diuretice si chiar sedative. Ultimele cercetari au aratat ca folosirea preparatelor pe baza de chimen negru poate fi nu numai un mijloc de vindecare a diferitelor boli, dar si unul de prevenire prin cresterea aproape miraculoasa (si soldatii legiunilor romane au simtit din plin acest efect) a imunitatii.
In prezent, numai cine nu vrea nu se informeaza cu privire la calitatile deosebite, chiar miraculoase am putea spune. In toate limbile pamantului se vorbeste despre efectele chimenului negru (numit „al-sanoudj" in Algeria, „habat al-baraka" in Egypt, „al-kamoun" in Libia, aal-shouniz" in Iran, „devil-in-the-bush", „fennel flower" sau „love-in-a-mist" in engleza, „graine de nigelle" sau „cimen noir" in franceza), legat de proprietatile semintei insasi, a capsulelor cu pudra de chimen, a ceaiului de chimen negru sau a uleiului obtinut prin presarea semintelor.
Citeste tot articolul in Jurnalul!
FOTO: australherbs.com.au