Antena Căutare

Colesterol limite. Valorile colesterolului pe care trebuie să le știi! Când ești la un pas de INFARCT

Tu stii ce colesterol ai?

Colesterol limite. Valorile colesterolului sunt un capitol primordial pentru sănătatea organismului.

Nivelul crescut al colesterolului este una dintre principalele cauze ale bolilor cardiovasculare şi, netratat, creşte riscul de infarct sau accident cerebral. Peste o treime din populatia României este afectată de hipercolesterolemie. De aceea este important să știm care sunt valorile normale ale colesterolului din sânge și dacă suntem în pericol.

Însă, există două tipuri de colesterol, „rău” (LDL), care se depune pe pereţii vaselor de sânge, şi „colesterolul bun” (HDL), pe care ficatul îl poate procesa şi apoi elimina din organism. Nivelul total de colesterol sangvin nu trebuie să depășească valoarea de 200 mg/dl.

Colesterol limite. Valorile colesterolului pe care trebuie să le știi! Când ești la un pas de INFARCT

Articolul continuă după reclamă

Dacă această valoare crește, ar trebui să luăm măsuri preventive înainte să se ajungă la un nivel riscant de colesterol (mai mare de 250 mg/dl). Menținerea rației zilnice de grăsimi ingerate sub valoarea de 20%, maximum 30% din totalul caloriilor este vitală pentru păstrarea nivelului de colesterol în limite normale.

Colesterol limite. Valori

Colesterol Total: 190 – 200 mg/dl

LDL colesterol: mai mic de 115 mg/dl

HDL colesterol: mai mare de 40 mg/dl

Îngroşarea vaselor de sânge, risc de infarct

Deși poate fi mostenită, hipercolesterolemia este de cele mai multe ori cauzată de alimentația bogată în grăsimi saturate (produse de origine animală, dar și margarină), de lipsă activitătii fizice, dar și de fumat, care scade nivelul de „colesterol bun”.

Pe de altă parte, pacienții care au probleme cu colesterolul nu prezintă niciun fel de simptome, insă în timp acesta se depune pe vasele de sânge. Astfel, se instalează și ateroscleroză, afecțiune ce produce infarctul miocardic.

Persoanele care se ştiu însă cu un nivel crescut al colesterolului trebuie să urmărească anual nivelul acestuia, iar recomandarea pentru analize o va da medicul de familie sau medicul specialist.

În ceea ce priveşte medicaţia ce poate ţine sub control nivelul colesterolului, specialiştii spun că statinele sunt cele mai eficiente şi cele mai frecvent folosite medicamente.

sursa: kilocalorii.ro

Nu îți mai pune sănătatea în pericol! Carnea pe care o punem în farfurie este plină de antibiotice... Nu mai da banii pe tratamente scumpe! Banalul usturoi și coaja de banane: cele mai ieftine și mai eficiente remedii pent...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Insula Iubirii Sezonul 8, 17 iulie 2024. Ce dezvăluiri fără precedent a făcut Bianca Mitroi despre relația cu Robert Braia
Insula Iubirii Sezonul 8, 17 iulie 2024. Ce dezvăluiri fără precedent a făcut Bianca Mitroi despre relația cu Robert Braia Miercuri, 17.07.2024, 23:53
Ai sport în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x