- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Colesterol limite. Valorile colesterolului sunt un capitol primordial pentru sănătatea organismului.
Nivelul crescut al colesterolului este una dintre principalele cauze ale bolilor cardiovasculare şi, netratat, creşte riscul de infarct sau accident cerebral. Peste o treime din populatia României este afectată de hipercolesterolemie. De aceea este important să știm care sunt valorile normale ale colesterolului din sânge și dacă suntem în pericol.
Însă, există două tipuri de colesterol, „rău” (LDL), care se depune pe pereţii vaselor de sânge, şi „colesterolul bun” (HDL), pe care ficatul îl poate procesa şi apoi elimina din organism. Nivelul total de colesterol sangvin nu trebuie să depășească valoarea de 200 mg/dl.
Dacă această valoare crește, ar trebui să luăm măsuri preventive înainte să se ajungă la un nivel riscant de colesterol (mai mare de 250 mg/dl). Menținerea rației zilnice de grăsimi ingerate sub valoarea de 20%, maximum 30% din totalul caloriilor este vitală pentru păstrarea nivelului de colesterol în limite normale.
Colesterol Total: 190 – 200 mg/dl
LDL colesterol: mai mic de 115 mg/dl
HDL colesterol: mai mare de 40 mg/dl
Îngroşarea vaselor de sânge, risc de infarct
Deși poate fi mostenită, hipercolesterolemia este de cele mai multe ori cauzată de alimentația bogată în grăsimi saturate (produse de origine animală, dar și margarină), de lipsă activitătii fizice, dar și de fumat, care scade nivelul de „colesterol bun”.
Pe de altă parte, pacienții care au probleme cu colesterolul nu prezintă niciun fel de simptome, insă în timp acesta se depune pe vasele de sânge. Astfel, se instalează și ateroscleroză, afecțiune ce produce infarctul miocardic.
Persoanele care se ştiu însă cu un nivel crescut al colesterolului trebuie să urmărească anual nivelul acestuia, iar recomandarea pentru analize o va da medicul de familie sau medicul specialist.
În ceea ce priveşte medicaţia ce poate ţine sub control nivelul colesterolului, specialiştii spun că statinele sunt cele mai eficiente şi cele mai frecvent folosite medicamente.
sursa: kilocalorii.ro
Nu îți mai pune sănătatea în pericol! Carnea pe care o punem în farfurie este plină de antibiotice... Nu mai da banii pe tratamente scumpe! Banalul usturoi și coaja de banane: cele mai ieftine și mai eficiente remedii pent...