Asociaţia restaurantelor şi firmelor de catering din Turcia vrea să interzică solniţele pe mesele din locari şi să reducă cât mai mult posibil cantitatea de sare din preparate
Măsura extremă a fost luată după ce statisticile au arătat că turcii consumă 18 grame de sare pe zi, în vreme ce doză maximă recomandată de OMS este de 5 grame, iar în unele regiuni, mai ales în sud-estul țării, oamenii consumă în medie chiar și 25 de grame de sare, de vină fiind popularul kebab, scrie Hurryet.
Articolul continuă după reclamă
Inițiativa e sprijinită de Ministerul Sănătății. “Această situație este extrem de periculoasă”, avertizează Timur Erk, președintele Fundației de Nefrologie din Turcia.
Consumul excesiv de sare a fost pus în legătură cu multe afecţiuni:
- insuficientă cardiacă;
- afecţiuni ale rinichilor şi pietre la rinichi;
- edemul;
- accident vascular cerebral;
- cancer gastric;
- hipertrofie ventriculară stânga;
- osteoporoza.