- Liga Națiunilor: România vs. Kosovo se vede vineri, 15 noiembrie, de la 21:45, pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Asociaţia restaurantelor şi firmelor de catering din Turcia vrea să interzică solniţele pe mesele din locari şi să reducă cât mai mult posibil cantitatea de sare din preparate
Măsura extremă a fost luată după ce statisticile au arătat că turcii consumă 18 grame de sare pe zi, în vreme ce doză maximă recomandată de OMS este de 5 grame, iar în unele regiuni, mai ales în sud-estul țării, oamenii consumă în medie chiar și 25 de grame de sare, de vină fiind popularul kebab, scrie Hurryet.
Articolul continuă după reclamă
Inițiativa e sprijinită de Ministerul Sănătății. “Această situație este extrem de periculoasă”, avertizează Timur Erk, președintele Fundației de Nefrologie din Turcia.
Consumul excesiv de sare a fost pus în legătură cu multe afecţiuni:
- insuficientă cardiacă;
- afecţiuni ale rinichilor şi pietre la rinichi;
- edemul;
- accident vascular cerebral;
- cancer gastric;
- hipertrofie ventriculară stânga;
- osteoporoza.