Antena Căutare

Copiii și tinerii, față-n față cu pandemia de coronavirus

Elevi din întreaga lume nu au mai putut merge la școală din cauza pandemiei de coronavirus, iar în zonele defavorizate lupta pentru supraviețuire a devenit acerbă în ultima perioadă.

Copiii și tinerii, față-n față cu pandemia de coronavirus

Copiii şi adolescenţii au fost afectați emoțional din cauza pandemiei de coronavirus. Potrivit unui studiu realizat de World Vision în 13 țări, 91% dintre copiii și tinerii cu vârste cuprinse între 8 și 17 ani trec prin experienţe tulburătoare. Printre sentimentele pe care participanții la studiu le-au simţit în perioada pandemiei de coronavirus se numără stresul emoţional, anxietatea, furia, îngrijorarea și incertitudinea.

Conform studiului, trei factori importanţi au avut un impact direct asupra stării emoţionale a copiilor: închiderea şcolilor, distanţarea socială şi sărăcia în creştere.

Organizații non-guvernamentale, printre care United Way Romania, Salvații Copiii și World Vision România, trag un semnal de alarmă asupra necesității protejării copiilor din mediile defavorizate și de a le oferi acestora acces la învățământ și la servicii medicale.

Școala în vremea pandemiei

Articolul continuă după reclamă

În ultimele două luni, școlile și universitățile din aproape 200 de țări au fost închise total sau parțial din cauza pandemiei de coronavirus. Astfel, aproape jumătate dintre elevii și studenții din întreaga lumea au fost nevoiți să rămână acasă.

Autorităţile responsabile cu educaţia au încercat să suplinească închiderea instituţiilor de învăţământ cu soluţii de învăţare la distanţă: lecţii online sau programe educative la televiziune sau la radio. Însă în această perioadă, mulți tineri au fost privați de educație, deoarece nu au acces la internet și nu dețin dispozitive inteligente care să le permită să urmeze cursuri online.

Potrivit UNESCO, jumătate din numărul total al cursanţilor, respectiv 826 de milioane de elevi şi studenţi, nu are acces la un computer acasă, iar 706 de milioane nu au internet acasă.

În România, aproximativ 250.000 de elevi nu au acces la tehnologie, deci nu pot desfăşura cursuri online.

Provocările tinerilor în vremea pandemiei

UNICEF îndeamnă guvernele să prevină consecinţele devastatoare care pot afecta nutriţia şi sănătatea a 370 de milioane de copii care nu mai beneficiază de mesele oferite de școli după închiderea acestora.

Pentru milioane de copii din lumea întreaga, masa de care beneficiază la şcoală este singura pe care o au în ziua respectivă. În lipsa acesteia, suferă de foame, riscă să se îmbolnăvească, să renunţe la şcoală şi să nu mai aibă nicio şansă de a ieşi din sărăcie, avertizează UNICEF.

Pe lângă programele care oferă mese şcolare, copiii din ţările sărace beneficiază adesea şi de servicii medicale, precum vaccinare şi deparazitare, furnizate prin intermediul şcolilor lor. De toate acestea au fost privați în ultimele luni din cauza închiderii unităților de învățământ.

Și în România, pandemia de COVID-19 exacerbează riscurile la care sunt supuşi copiii vulnerabili şi familiile lor. Categoriile cele mai afectate de măsurile de prevenire a noului coronavirus sunt: copiii provenind din familii care trăiesc în sărăcie, copiii de etnie romă, copiii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate, copiii care trăiesc în locuinţe supraaglomerate și cei cu dizabilităţi.

Un studiu realizat de Salvaţi Copiii în rândul beneficiarilor programelor socio-educaţionale ale organizaţiei arată că peste o treime dintre familiile vulnerabile socio-economic au întâmpinat dificultăţi în a procura alimentele necesare hrănirii copiilor în timpul stării de urgenţă, iar 23% nu au putut asigura copiilor medicamentele necesare.

Copiii și tinerii din comunităţile sărace sunt mai expuşi riscului de marginalizare, întrucât izolarea le-a adâncit greutăţile. Multe familii și-au pierdut în ultima perioadă sursele de venit, drept urmare nu mai reușesc să își plătească utilitățile sau datoriile și nu pot furniza alimente de bază sau medicamente pentru membrii familiei.

Sute de mii de copii ar putea muri în acest an din cauza crizei economice globale declanșate de pandemia de coronavirus și alte zeci de milioane ar putea cădea în sărăcie extremă ca urmare a crizei, a avertizat Organizația Națiunilor Unite.

Sursă foto: FamVeld/ Shutterstock

5 metode simple pentru a reduce stresul... Pătrunjelul verde și benefiiciile lui uimitoare asupra sănătății organismului...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x