Antena Căutare

Cu ce tratăm arsurile solare. Remedii eficiente pentru a calma rapid durerile

Când vine vorba despre arsuri solare, cel mai bun sfat este să le evităm, pot fi destul de periculoase. Dacă ne-am ales însă cu arsuri solare, este bine să știm că există remedii atât naturale, cât și medicamentoase pentru arsurile provocate de soare.

Arsuri solare

Când vine vorba despre arsuri solare, cel mai bun sfat este să le evităm, pot fi destul de periculoase. Dacă ne-am ales însă cu arsuri solare, este bine să știm că există remedii atât naturale, cât și medicamentoase pentru arsurile provocate de soare.

Arsurile solare sunt destul de frecvente, deși există numeroase atenționări ale medicilor dermatologi în ceea ce privește expunerea în exces la soare.

Arsurile solare, spre deosebire de cele termice, cauzează deteriorarea pielii înainte de apariția roșeței. În stadiile inițiale ale dezvoltării arsurilor solare, senzația de durere este foarte ușoară sau lipsește chiar în totalitate, fapt pentru care multe persoane ajung să se supraexpună la soare fără să iși dea seama de pericolul implicat.

Se întâmplă adesea ca după o zi petrecută la plajă, seara să observăm cu surprindere gravitatea situației: pielea înroșită, senzația de usturime și de piele care strânge – deși în timpul zilei aceste simptome nu își făcuseră simțită prezența.

Articolul continuă după reclamă

Din cauza arsurilor provocate de soare pielea devine roșie și este însoțită de senzația de durere. Dacă arsura solară este severă, se pot dezvolta vezicule cu lichid, iar uneori pot apărea chiar și frisoane, greață, dureri de cap și slăbiciune. Câteva zile mai târziu, pielea va începe să se cojească, deoarece organismul încearcă să elimine celulele afectate de soare.

Arsurile solare cresc riscul de cancer de piele

Arsurile solare pot crește riscul apariției cancerului de piele, existând dovezi că o singură arsură solară dobândită în copilărie crește șansele de melanom mai târziu în viață.

Persoanele predispuse la a dezvolta arsuri solare, cum ar fi cele cu piele deschisă la culoare, cu o culoare roșie a părului, cu pistrui și număr crescut de alunițe ar trebui să acorde cât mai multă atenție pentru a evita expunerea excesivă la soare, mai ales în tinerețe.

Remedii naturale pentru arsuri solare

Calmarea arsurilor solare cu iaurt

Iaurtul este unul dintre cele mai cunoscute remedii pentru arsurile solare. Aplicați pe zonă afectată iaurt simplu și lăsați să acționeze câteva minute. Clătiți apoi cu apa rece. De asemenea puteți amesteca părți egale de iaurt și căpșuni zdrobite pe care să le aplicați pe zonă afectată timp de 15 min. Clătiți tot cu apa rece.​

Calmarea arsurilor solare cu aloe vera

Aloe vera, o plantă ale cărei frunze cărnoase conţin o substanţă răcoritoare, poate ajuta la reducerea disconfortului. În general, o cremă cu aloe vera este de preferat unui gel, deoarece este mai hidratantă.

Calmarea arsurilor solare cu lămâie

Amestecați zeama de la 3 lămâi cu 2 căni de apă rece și tamponati zonă afectată. Lămâia va răci arsura, va acționa că dezinfectant și va ajută procesul de regenerare a pielii.

Calmarea arsurilor solare cu bicarbonat

Bicarbonatul se dizolvă în apă si se aplică cu ajutorul unei comprese pe zona afectată. De asemenea, se poate face o baie caldută, în cadă adăugându-se o jumătate de cană de bicarbonat. Dupa baie nu vă ștergeti cu prosopul. Bicarbonatul este răcoritor si va ajuta pielea să se rehidrateze.

Calmarea arsurilor solare cu ulei de cocos

Uleiul de cocos este extrem de eficient pentru tratarea arsurilor solare, ca rezultat al conținutului de vitamine, al compoziției grăsimilor, al calităților hidratante și al componentelor antioxidante.

El accelerează procesul de vindecare și împiedică deteriorarea permanentă a pielii ca rezultat al arderii proaste.

Uleiul de cocos este indicat și dacă folosiți inițial o altă metodă de calmare, precum lămâia sau iaurtul, pentru că vine cu un plus de hidratare și regernerare a pielii arsă de soare.

Alimente care ameliorează arsurile solare

Arsurile solare pot fi prevenite, totodată, prin adoptarea unei alimentații corespunzătoare. Deși poate părea destul de greu de crezut, anumite alimente pe care le consumăm pot preveni sau ameliora simptomele arsurilor solare. Află care sunt acestea!

Ceaiul verde este recunoscut drept una dintre băuturile cu un conținut ridicat de folifenoli. Aceștia fac parte din categoria antioxidanților, iar rolul lor este de a atenua efectele apărute că urmare a expunerii necorespunzătoare la soare.

Carnea de pește: somonul este o adevărată sursă de acizi grași Omega 3, foarte folositori pentru menținerea sănătății pielii.

Legume: Morcovii și legumele cu frunze verzi (varză, salată, spanac) sunt indicate să fie consumate în special pe parcursul verii, tocmai pentru că au proprietatea de a ne feri de radiațiile UV.

Alimente bogate în vitamină C: Citricele, căpșunile și alte alimente bogate în vitamină C ajută la accelerarea procesului de vindecare a pielii și estompează senzația de durere.

Fructele: Roșiile și strugurii oferă protecție termică pielii. Licopenul din roșii și flavonoizii din struguri au un rol extrem de important în acest proces.

Prevenirea arsurilor solare

  • Respectarea intervalului orar de expunere la soare. A se evită expunerea între orele 10-10.30 dimineață și 16.30-17.00 după amiază.
  • Alegerea hainelor este foarte importantă: o pălărie, o haină cu mâneci, pantaloni sau fuste lungi, confecționate din materiale ce nu permit razelor să pătrundă și ochelari de soare.
  • Folosește cremă de protecție solară.
  • Crema de protecție solară trebuie să fie aleasă în funcție de tipul de piele și să fie de calitate.
  • Nu se folosesc creme de protecție solară care conțin parfum.

Citește și; Cum alegi crema de plajă și ce factor de protecție trebuie să aibă, în funcție de tipul pielii

Atenție! Dacă suferi de arsuri solare severe, bășici, amețeli și/sau dureri severe consultă de urgență un doctor!

Cât de mult te radiezi pe plajele din România. Pericolul la care se expun oamenii pe litoralul autohton... Ce reprezintă, de fapt, datele de expirare înscrise pe produsele alimentare? ,,Am mâncat smântână care era expirată de c...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x