Te pregătești de vacanța de vară și cauți o cremă de plajă? Află cum alegi crema de plajă și factorul de protecție, în funcție de tipul pielii tale
Crema cu factor de protecție UV este importantă, atât când mergem în vacanță, la mare sau la munte și ne expunem mai mult la soare, dar și în restul timpului, pentru că tenul nostru are nevoie de protecție în fața razelor soarelui.
Crema cu factor de protecție solară este necesară pentru că soarele, în afară de efectele lui benefice asupra organismului (ajută la sintetizarea vitaminei D), poate avea şi urmări neplăcute vizibile pe piele, atunci când ne expunem necontrolat. Și anume: îmbătrânire prematură, pete pe piele sau chiar apariţia cancerului de piele.
Crema de față cu factor de protecție. Cum se aplică
Esteticienii susţin că pentru prevenirea apariţiei premature a ridurilor este necesară nu numai pregătirea tenului dar, mai ales, protejarea lui. Tenurile uscate şi sensibile au nevoie de creme hrănitoare, vitaminizante, spre deosebire de cele grase, care se simt mai bine cu creme lejere, hidratante.
Dermatologii recomandă aplicarea cremei cu minim 15-30 minute înainte de a ieşi în soare. Machiajul poate fi aplicat peste cremă. Există numeroase produse de machiaj care promit protecţie solară cu SPF de minim 15, dar nu este recomandat să te bazezi pe ele, deoarece nu te pot proteja de-a lungul întregii zile.
Indicele pentru crema de plajă cu factorul de protecție potrivit, în funcţie de ten:
Un factor de protecție ridicat prelungește plăcerea statului la plajă și asigură obținerea unui bronz sănătos. Există mai multe paliere de factori de protecție solară: mic (6-10), mediu (10-25), ridicat (30-50), foarte ridicat (50+).
- tip 1 - persoanele cu pielea foarte albă, blonde sau roşcate, cu ochii verzi sau albaştri, care se ard imediat la soare – cremă cu factor de protecție SPF 50
- tip 2 - persoanele şatene care se ard uşor la soare şi se bronzează cu dificultate – cremă cu factor de protecție SPF 45
- tip 3 - persoanele care au pielea mai puţin sensibilă şi care nu se ard după expuneri scurte la soare – cremă cu factor de protecție SPF 30
- tip 4 - persoanele brunete, cu ochi negri sau căprui, cu pielea măslinie şi care nu suferă arsuri – cremă cu factor de protecție SPF 15
Cum aplicăm crema de plajă cu factor de protecție
Numeroase studii au arătat că cei mai mulţi oameni nu folosesc o cantitate suficientă de cremă de plajă cu factor de protecţie solară, lucru ce le asigură între 10% şi 25% din protecţia de care ar beneficia la aplicarea corectă. La o aplicare, cantitatea recomandată de medicii dermatologi este de aproximativ 30 ml, echivalentul a două linguri pline sau al unui pahar de shot.
Eficacitatea stratului de cremă de plajă cu factor de protecție aplicat corect pe piele scade rapid după maximum două ore, dacă nu intri în apă. În cazul în care intri in apă, trebuie să-ți dai din nou, de fiecare dată, chiar dacă pe ambalaj scrie că crema de plajă este rezistentă la apă.
Chiar dacă nu îţi uzi pielea intenţionat, transpiraţia ce nu poate evitată pe plajă scade puterea de protecţie a cremei. Dermatologii susţin că reaplicarea este necesară la fiecare două ore pentru menţinerea protecţiei neîntrerupte a pielii faţă de radiaţiile ultraviolete dăunatoare: UVA şi UVB. Deoarece reaplicarea este necesară în mod regulat, nu este necesar să investeşti într-un produs care promite protecţie pentru o zi întreagă cu o singură aplicare: aceste creme oferă rareori protecţia promisă.
Cremă cu factor de protecție. Despre filtrele UV
Filtre minerale
Filtrele minerale UV din produsele de protecție solară sunt în mare parte alcătuite din dioxid de titan și oxid de zinc. Mecanismul de protecție al acestor filtre se bazează nu doar pe absorbția luminii, dar au și proprietăți fizice, și anume reflectarea și împrăștierea razelor solare.
Filtre chimice
Filtrele de protecție UV chimice se bazează pe mecanisme care doar absorb radiațiile UV. În acest caz radiațiile UV dăunătoare sunt transformate în căldură și energie. Pentru a obține protecția UVA/UVB dorită, diferite filtre UV sunt combinate între ele pentru a obține spectrul de protecție optim. Pe lângă aceste aspecte sunt luate în calcul diferite elemente senzoriale precum rezistența la apă pentru a obține factorul de protecție corect.
Evitarea deteorirării ADN
Razele UVA nu cauzează efecte vizibile imediat la nivelul pielii, însă acestea pătrund adânc în celulele dermului,stimulează formarea radicalilor liberi și pot afecta celulele și ADN-ul pe termen lung. Razele UVB pătrund doar la nivelul epidermei. Ele sunt responsabile de apariția bronzului, dar și pentru apariția arsurilor solare și a cancerului de piele. Deoarece pot afecta direct ADN-ul, ele pot provoca și apariția cancerului de piele. Folosirea cremelor de protecție solară ne poate ajuta să prevenim aspectele negative ale radiațiilor UVA/UVB.
Citește și: Costume de baie întregi. 8 modele perfecte pentru orice tip de siluetă
Ce sandale de damă se poartă în 2019. Trebuie să le ai în vara asta