Consumi flori de soc pentru socată sau ceai de soc datorită proprietăților uimitoare pentru organism, dar știi cum arată fructele de soc și cum se folosesc?
Socul face minuni pentru organism. Florile de soc au proprietăți terapeutice uimitoare, întărind sistemul imunitar și luptând cu bolile și fiind un puternic aliat în dietele de slăbit. Florile de soc reduc colesterolul rău, luptă cu răceala, cu stafilococul auriu, cu constipația. Florile de soc se consumă ca băutură - socată- sau sub formă de ceai. Fructele de soc sunt însă o altă componentă extrem de benefică pentru organism.
Cum arată fructele de soc
Fructele, foarte bogate în vitamine şi uleiuri eterice, ajută la creşterea imunităţii, reglează problemele intestinale şi au acţiune antinevralgică şi antiherpetică.
Fructele de soc au calităţi detoxifiante excelente, extrăgând apa şi substanţele toxice din organism, facilitând eliminarea acestora pe cale naturală, fie prin transpiraţie, urină, fecale. Socul reglează apetitul alimentar şi activitatea hormonală, reglând în mod natural organismul. Frunzele de soc se adaugă în unguente pentru afecţiuni ale pielii.
În funcție de specii, culorile fructelor diferă puțin. la Sambucus nigra sunt negre, lucioase cu miros slab particular, gust dulceag-acrisor, în timp ce la celelalte două specii sunt de culoare roșii-lucioase, lipsite de miros, gust acrisor, neplăcut, și respectiv negre, mate.
Fructele de soc în bucătărie. Cum le utilizează străinii
În Anglia se face un sos pentru mâncare cu bobițe de soc, chutney cum îi spun ei.
În regiunile germanice există un fel de mâncare tradițional numit Fliederbeersuppe, care este o supă de fructe de soc.
Ungurii folosesc și ei fructele și fac un soi de palincă.
În Suedia snapsul aromatizat cu fructe de soc este o băutură populară.
Belgienii au Beers Vlierke, berea cu fructe de soc
Iar în țările de limbă engleză este bine cunoscut Elderberry Wine, vinul de soc.