- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
"Bucurati-va de somn cat mai puteti", ne sfatuiesc specialistii de la Glasgow University, Marea Britanie, care avertizeaza ca efectul schimbarii de ora dispare in cateva zile, potrivit dailymail.co.uk. Studiul, realizat pe un esantion de 3.000 de adulti, arata ca odata cu schimbarea orei in ultimul weekend al lunii octombrie calitatea somnului poate fi afectata.
Studiul s-a desfasurat in doua faze. In prima etapa, subiectii au fost intervievati inaintea trecerii la ora de iarna, majoritatea dintre acestia spunand ca inca sunt energici si plini de viata. In cea de-a doua, participantii au fost analizati dupa schimbarea orei, multi dintre acestia aratand semne vizibile de oboseala si lipsa de energie.
"Trecerea la ora de iarna ofera iluzia unei odihne prelungite, insa efectele pozitive sunt temporare", spune profesorul Colin Espie, fondator al Centrului pentru Somn de la Universitatea Glasgow. "Odata ce corpul se obisnuieste cu noul program, calitatea somnului scade semnificativ, iar procesul se accentueaza odata cu instalarea iernii".
Potrivit Conventiei Fusurilor Orare, in fiecare punct de pe Pamant ceasornicele arata aceleasi minute si secunde, insa orele difera pentru ca la fiecare 15 grade longitudine se adauga una in plus. Europa, de pilda, este impartita in trei fusuri: fusul 0 in vest, fusul 1 in centru si fusul 2 inspre orient. Romania se afla, bineinteles, in partea fusului "oriental", iar perioada de iarna este cunoscuta ca "timpul legal roman".
Foto: thethrivingsmallbusiness.com
Studiu: Doua minute si jumatate de sport pe zi te pot scapa de kilogramele in plus!... Studiu: Femeile care se machiaza risca sa intre mai devreme la menopauza...